nieuws

Supportershome Vak-P van FC Twente wordt gesloten

Het supportershome van FC Twente wordt gesloten. Dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen besloten. "Vak-P was niet meer van Vak-P", zei Van Veldhuizen. De burgemeester gaf niet aan per wanneer het home wordt gesloten.
Voor hoe lang het supportershome wordt gesloten, is nog niet bekend. "We gaan eerst de feiten precies bestuursrechtelijk wegen. Dan komt er een voornemen tot sluiting, daar kan bezwaar tegen gemaakt worden. Dan komt er een beschikking, waar wederom tegen in beroep worden gegaan."
Van Veldhuizen: "We doen dat met bekwame spoed. Ik wil niets, maar ik moet iets. We moeten de feiten checken."

Inval in home
Gisteravond werd tijdens een inval in het supportershome van Vak-P een handelshoeveelheid drugs gevonden. Er werden ongeveer 46 strips met harddrugs aangetroffen.
Ook werd er drugs gevonden bij de mensen die aanwezig waren in het home. Later bleek dat bij de toiletten van Vak-P gebruikte wikkels zijn aangetroffen. Daaruit blijkt volgens de politie dat er tijdens de wedstrijd gebruikt is.

Huiszoekingen
Ook werden er drie huiszoekingen gedaan. De woningen die doorzocht zijn, zijn van de mensen die zijn aangehouden in het stadion. Daarbij werden meerdere nepwapens, drugs en contant geld gevonden. 
In totaal werden er vijf personen aangehouden.

Veiligheid in het geding

"Op het moment dat anderen bepalen wie er binnenkomt in het home van Vak-P, is de veiligheid in het geding", zegt Van Veldhuizen.
"Georganiseerde criminaliteit, leden van motorclub Satudarah en de supportersvereniging Saudarah, stelselmatig drugshandel tijdens de wedstrijden van FC Twente vanuit het home van Vak-P. De feiten die er nu liggen, geven mij als burgemeester aanleiding en ook geen andere mogelijkheid dan het voornemen te hebben om gepast het home te sluiten."
Dat is niet de eerste keer dat dat gebeurt. In 2006 is het home een half jaar gesloten, ook vanwege de handel in drugs. Volgens de burgemeester is het wel de laatste keer dat er wordt ingegrepen in het home van Vak-P. Daarin rekent de burgemeester ook op maatregelen van FC Twente.

Inval tijdens wedstrijd

De politie viel gisteravond tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en PSV het supportershome binnen. Ook werd Vak P, het fanatieke vak van de club, ontruimd.
De stadionspeaker riep om dat alle supporters het stadion moesten verlaten. Dat zorgde voor verwarring in het stadion, want alleen Vak-P moest het stadion verlaten. Er was een boodschap voorbereid voor de stadionspeaker. Maar Knol wil niet vingerwijzen waar het precies mis is gegaan.
Van Veldhuizen: "Wij zullen het ‘speakerincident’ onderzoeken. Er volgt een grondige evaluatie hoe dat mis is gegaan."

Afgewogen besluit

"Een inval tijdens de wedstrijd is goed afgewogen. Het is te betreuren hoe het is gegaan, maar het was een moeilijke actie", laat Janny Knol van de politie weten.
"We hebben voortdurend de afweging gemaakt, wat is proportioneel. Want we waren ervan bewust dat de impact in een vol stadion groot is."

Politie valt van paard

Na die oproep ontstonden er rellen in en buiten het stadion.
Bij de rellen viel een politie-agente van haar paard, waarna zij enkele klappen en trappen kreeg. De agente raakte gewond en is vannacht in het ziekenhuis gebleven. Het gaat, naar omstandigheden, goed met haar.

Er zijn geen aanhoudingen verricht vanwege de rellen. "Maar daar worden nog wel verdere acties op verricht."
Of er ook supporters gewond zijn geraakt, is volgens de politie nog niet duidelijk. "We weten dat iemand buiten helaas omver gelopen is door een politiepaard; hij heeft zich niet gemeld,of hij gewond geraakt is is niet bekend."

Schoten
Berichten dat er met een vuurwapen zou zijn geschoten tijdens de inval is volgens de politie niet juist. Het home was afgesloten met rolluiken. Toen er van buitenaf op de rolluiken werd gebonkt, schoot de politie een beanbag op de rolluiken. De knal van de rubberkogel was bedoeld om een schrikreactie te veroorzaken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.