nieuws

Voormalig tbs-kliniek Balkbrug nu centrum voor transculturele psychiatrie

De voormalige tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug heeft in de afgelopen twee jaar een flinke transformatie ondergaan. Het is omgetoverd in een psychiatrisch behandelcentrum voor asielzoekers.
Vandaag werd het officiële startsein voor de kliniek gegeven in het bijzijn van onder andere demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van de VVD. “Het vernieuwde Veldzicht is gespecialiseerd in de behandeling van vreemdelingen", zo schetst algemeen directeur Rob van der Plank de nieuwe identiteit.

Ook criminelen

"Ze zijn afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen en hebben behoefte aan psychiatrische zorg. Ons behandelcentrum kent twee beveiligingsniveaus omdat we ook criminele vreemdelingen met psychische problemen in behandeling hebben."

Achteruitgang

Ten opzichte van 2013, toen Veldzicht nog een tbs-kliniek was, is de organisatie gekrompen. Het budget voor de rijksinstelling is teruggebracht van 40 naar 25 miljoen euro. Het aantal bedden is van 207 naar 134 geslonken en slechts 300 van de ooit 500 arbeidsplaatsen zijn behouden.
Toch ziet directeur Rob van der Plank een goede toekomst voor het vernieuwde Veldzicht: "We zijn uniek in Nederland en voorzien in een behoefte. Alle behandelplaatsen die we beschikbaar hebben zijn momenteel bezet en dat zal zeer waarschijnlijk de komende vijf jaar ook het geval zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.