nieuws
Georganiseerde misdaad vanuit Vak-P, inval na maandenlang onderzoek
Georganiseerde misdaad vanuit Vak-P
De georganiseerde misdaad had de overhand in het supportershome Vak-P van FC Twente. Die conclusie deden Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, en de politie besluiten in te grijpen en gisteren in te vallen in het supportershome. "We hebben goed gekeken naar het minimale risico."
“Wij hadden al maanden in de gaten dat Vak-P niet meer van Vak-P was”, vertelt Van Veldhuizen.
“Georganiseerde criminaliteit, Satudarah, Saudarah en stelselmatig drugshandel tijdens de wedstrijden van FC Twente vanuit het home van Vak-P. De feiten die er nu liggen, geven mij als burgemeester aanleiding en ook geen andere mogelijkheid dan het voornemen te hebben om gepast het home te sluiten.”
Satudarah
“Er waren mensen aanwezig die er over gingen wie er wel en niet naar binnen mochten. Daar zou ook betrokkenheid bij zijn van leden van Satudarah en supportersvereniging Saudarah. Dus een gegrond vermoeden dat de georganiseerde criminaliteit de macht had genomen in Vak-P”, legt Van Veldhuizen uit.
“Dat kunnen wij niet tolereren. De rechtsstaat geldt overal in Enschede. Of het nou gaat om drugspanden in Glanerbrug of drugshandel op het Wilminkplein. Wij treden op.”
Veiligheid
“Mensen zijn lid van Vak-P. Je zou er dan vanuit mogen gaan dat als je lid bent, je dan daar naar binnen mag gaan. Maar dat was niet aan de hand. Ze hanteerden daar een selectief deurbeleid. Dat betekent dat er aan de deur bepaald werd of je wel of niet naar binnen ging. Of je wel of niet lid bent, dat maakte niet uit”, vertelt Janny Knol namens de politie.
“Op het moment dat je via die kant naar binnen gaat, betekende dat ook dat je door kon naar het stadion, naar Vak-P, zonder dat er controle is of jij iets bij je hebt in het kader van drugs of vuurwapens.”
Van Veldhuizen: “Op het moment dat anderen dan degenen die daar formeel bevoegd voor zijn bepalen wie er binnenkomt, zijn ook alle veiligheidsmaatregelen aan gort. Dat betekent dat mensen met de slechtste bedoelingen, met wapens, naar binnen kunnen stappen. En dat is voor de veiligheid van alle anderen die daar zijn niet in de haak en niet te tolereren.”
Knol: “Voetbal is ook een familiesport, met jonge kinderen. Dat brengt hele grote risico’s met zich mee.”
Van Veldhuizen: “Het gaat niet over kattenpis. Het gaat over de veiligheid en de vrijheid van mensen en de gelijkheid van mensen.”
Maandenlang onderzoek
De inval vond plaats na maandenlang onderzoek. Alles werd minutieus voorbereid, maar toch ontstond er onrust. Maar een ander moment was er volgens de politie niet.
“We hebben voortdurend de afweging gemaakt ‘wat is proportioneel gedurende de situatie'. We zijn er terdege van bewust dat, wanneer er dertigduizend mensen in het stadion zitten, dat paniek ook effect heeft”, vertelt Knol.
“We hebben goed gekeken naar het minimale risico. Voor en na de wedstrijd ligt het aantal bezoekers van het home enorm veel hoger dan tijdens de wedstrijd. “
‘Speakerincident’
Ook in het stadion ontstond er onrust, nadat er werd omgeroepen dat mensen het stadion moesten verlaten. Knol: “De boodschap die wij voorbereid hadden was ‘u kunt na de wedstrijd via een andere uitgang het stadion verlaten’.”
Volgens Knol wordt het, door Van Veldhuizen omgedoopt tot, ‘speakerincident’ uitvoerig geëvalueerd. “Wij moeten hierover echt praten met elkaar. Ik wil voorkomen dat we naar vingerwijzen gaan. Wij hebben het in de voorbereiding uitgeschreven. We moeten erover spreken, want het raakt ons allemaal.”
Van Veldhuizen: “Het had niet hoeven gebeuren, het is gebeurd en daar zullen we lering uit trekken.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: