nieuws

Natuur en Milieu Overijssel maakt zich zorgen: commercieel Twence zoekt randjes op

Natuur en Milieu Overijssel maakt zich zorgen over Twence. Over de verkoop van aandelen Twence door Twentse gemeenten. De gemeenteraden van de veertien gemeenten nemen 20 april een besluit over het eventueel afstoten van de aandelen.
Almelo doet de aandelen in de verkoop. "Daar spelen vooral financiële motieven een rol", zegt directeur Matthijs Nijboer van Natuur en Milieu Overijssel. Hij gaat er van uit dat de meeste gemeenteraden zullen kiezen voor behoud van de aandelen. 
Als dat niet gebeurt, komt afvalverwerker Twence in handen van een commerciële partij. En dat heeft nadelen, zegt Nijboer. "Een investeerder gaat minder nauw om met milieuregels", aldus Nijboer, die Twence prijst dat het bedrijf meer dan voldoende aan de Europese regels voldoet als het gaat om luchtkwaliteit. 

Randjes opzoeken

'Een investeerder zal toch meer de randjes opzoeken", verwacht Nijboer. Toch kun je er over discussiëren of afvalverwerking een publieke taak is voor gemeenten. Nijboer vindt van wel. "Met een bedrijf als Twence hebben gemeenten echt een kans om duurzame ambities zoals een warmtenet in Hengelo waar te maken."
Er ligt volgens Nijboer nog een hoop werk voor gemeenten als het gaat om duurzaamheid.  "Twence zou daar een mooie bijdrage aan kunnen leveren", vindt de directeur van Natuur en Milieu Overijssel. 
Alle gemeenten hebben een brief gehad van Natuur en Milieu Overijssel waarin de organisatie er voor pleit niet te kiezen voor verkoop van de aandelen. Het is nu afwachten of de gemeenten luisteren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.