Alex Engbers schrijft boek over de tocht van Lemselo naar Rusland: 'Poephout, Dinkel aan de Wolga'

Tijdens de achttiende eeuw besluiten ruim twintigduizend Duitsers, Fransen en Nederlanders, gedreven door armoede en honger, te emigreren naar Rusland. Alex Engbers, voormalig hoofdredacteur van De Stentor, dook voor zijn boek in het verhaal van deze gelukzoekers. 

In het boek 'Poephout, Dinkel aan de Wolga' wordt het verhaal verteld van een vader en zoon die emigreren van de Twentse Dinkel naar de Russische Wolga.

Tot zijn verbazing stuit Engbers op twee plaatsnamen met een Nederlandse naam: Dinkel en Brabander: "Er is toch nog iets overgebleven van die enkele tientallen Nederlanders die naar de Wolga emigreerden," zegt hij in Overijssel Vandaag op TV Oost.

Gebiologeerd 

De interesse voor de Wolga begon door het lezen van het boek 'Alexander von Humboldt's reizen in Amerika en Azie' van Hermann Kletke. "Op pagina 35 schreef hij over Wolga-Duitsland, daar had ik nog nooit van gehoord. Ik zat gebiologeerd in mijn stoel, ik wilde er nog meer over weten."

Nooit geopend

Engbers besloot toen om zijn kandidaatsscriptie eraan te wijden. Als historicus in spé kreeg hij goud in handen. Hij vond in de bibliotheek van de geschiedenisfaculteit aan de Herengracht het boek 'Geschichte der Deutschen Kolonien an der Wolga', een boek dat sinds de aanschaf in 1919 nooit was geopend, 'Met een scherpe houten briefopener sneed ik de pagina's open, vanaf dat moment was er geen houden meer aan.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur boek Noordoost-Twente Dinkel Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren