nieuws

Vissers controleren? Zorg dat je een steekwerend vest draagt

Viscontroleurs in Oost-Nederland lopen zoals ieder jaar langs de oevers om vergunningen van vissers te controleren, maar dit jaar lopen ze rond met steekwerende vesten.
De reden voor deze preventieve actie? De agressie van vissers zou namelijk toenemen. Hans Holsbeek van Sportvisserij Oost-Nederland behoort tot de groep buitengewoon opsporingsambtenaren, afgekort boa's.
Hij draagt ook een steekwerend vest: "Ik heb intimiderende situaties meegemaakt. Soms worden we zelfs met de dood bedreigd. Met zo'n vest voel je je toch een stukje veiliger."
Afgelopen jaar voerden de 12 boa's, waar Sportvisserij Oost-Nederland over beschikt, samen met enkele andere inspecteurs ruim 3100 controles uit. De controleurs gaven 253 waarschuwingen en schreven 118 boetes uit.

Preventief

Het steekwerend vest is een preventief middel, want steekincidenten zijn nog niet voorgevallen. "Het is met name verbale agressie. Je brengt de mensen toch slecht nieuws en soms schiet dat in het verkeerde keelgat."
Er wordt nagedacht over uitbreiding van de uitrusting met pepperspray, wapenstokken en handboeien. "Ik denk dat dat nodig is als je je werk serieus wilt nemen. Je moet kunnen optreden in bepaalde situaties, maar ik hoop natuurlijk het nooit te hoeven gebruiken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.