nieuws
Joop Munsterman legt in zijn boek 'Rood Bloed' de schuld vooral bij anderen
Verslaggever Tijmen van Wissing over het boek van Munsterman
In het voorwoord van 'Rood Bloed', het boek van Joop Munsterman over zijn periode als voorzitter van FC Twente, stelt de oud-voorzitter zichzelf de vraag waarom hij zo nodig een boek moet schrijven over zijn tijd bij FC Twente.
Antwoord op die vraag: om een weerwoord te geven op de vele halve en hele onwaarheden die de laatste jaren over Munsterman en FC Twente in de media zijn verschenen.
Wie verwacht dat Munsterman de hand in eigen boezem steekt, komt bedrogen uit. Munsterman wijst vooral naar anderen. Onder anderen Hein Trebbe en Hennie ten Hag, die samen met Munsterman zitting hadden in de Raad van Commissarissen van de club, moeten het ontgelden.
De enige keer dat de voorzitter wel kritisch naar zijn eigen rol kijkt, is als hij het heeft over zijn moment van aftreden. Achteraf denkt Munsterman dat hij al eerder de voorzittershamer neer had moeten leggen. Uiteindelijk gebeurt dat pas in maart 2015 omdat hij er niet langer tegen kan.
Handtekening vervalst?
Als het gaat over de deal met Doyen wast de voorzitter zijn handen in onschuld. Die deal, die FC Twente vijf miljoen euro opleverde in ruil voor het afstaan van een deel van de transferrechten op spelers, mocht niet van de KNVB.
FC Twente loste het op door een sideletter aan de deal toe te voegen, buiten medeweten om van de KNVB. Munsterman zegt zich die sideletter niet te kunnen herinneren. "Wie zegt dat mijn handtekening niet is vervalst", aldus de voorzitter.
Het relaas van de oud-voorzitter komt vooral over als een warrig verhaal, waarin de voorzitter eerst uitlegt hoe hij in contact kwam met de club en uiteindelijk voorzitter werd van FC Twente. Daarna gaat het over alle problemen die er ontstaan als FC Twente na het behalen van de landstitel aan de top wil blijven. Het levert de lezer een mooi kijkje achter de schermen in de tijd dat Munsterman er de scepter zwaaide.
Deal via Cyprus
Het gaat onder meer over de hoge salarissen die betaald worden en de manier waarop spelers worden aangetrokken. Onder meer de transfer rond de Chileense middenvelder Félipe Gutiérrez wordt besproken. Daarvoor werd een constructie bedacht die via Cyprus liep. Dat werd zo opgelost omdat geheim moest blijven dat bestuursleden van FC Twente met privégeld investeerden in spelers, geeft Munsterman aan.
Het avontuur bij de club heeft Munsterman ook een boel geld gekost, blijkt uit het boek. Hij stak ruim twee miljoen euro in de club en zag uiteindelijk maar enkele tienduizenden euro's terug van dat bedrag. Volgens Munsterman heeft hij zelfs een tweede hypotheek op zijn huis moeten nemen.
"De vraag of ik het had willen missen, kan ik nu nog niet beoordelen", schrijft Munsterman over zijn tijd als voorzitter bij FC Twente. Een periode die met het behalen van de landstitel lang een succesverhaal was. "De tijd zal het leren", aldus Munsterman.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: