nieuws

Administratieve rompslomp vooral oorzaak van werkdruk leraren in basisonderwijs

Leraren in het basisonderwijs die last hebben van werkdruk geven aan dat dit niet komt door grote klassen of lastige kinderen, maar vooral door de papieren rompslomp waar zij dagelijks mee te maken hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. Aan het onderzoek deden ook leraren uit Overijssel mee. 
Leerkrachten moeten alles vastleggen en documenteren. Informatie die genoteerd moet worden in volgsystemen; evaluaties, sociaal-emotionele vragenlijsten en toetsmappen. Volgens veel leraren gaat het al lang niet meer om lesgeven aan kinderen, maar wordt een kloppende boekhouding als het belangrijkst gezien. 

Administratieve last

Aan het onderzoek werkten landelijk zevenhonderd leerkrachten mee van wie er twintig uit Overijssel komen. De leerkrachten konden kiezen uit zestien verschillende oorzaken van de hoge werkdruk. De administratieve last, zoals het bijhouden van dossiers en leerlingvolgsystemen, wordt verreweg het vaakst genoemd.
In de formatie van het nieuwe kabinet wordt ook over het onderwijs gesproken. Daar zal het waarschijnlijk vooral gaan over kleinere klassen meer gelegenheid voor individuele aandacht voor leerlingen en ook een hoger salaris.
Maar als de beoogde coalitiepartijen de uitslagen van het onderzoek van de NOS en regionale omroepen hebben gezien, kan het geen kwaad om ook de administratieve rompslomp als bespreekpunt op de agenda te zetten. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.