nieuws

Waterkering Spakenburg succesvol getest, uitvinder komt uit Kampen

Een impressie van de waterkering
Een impressie van de waterkering © Waterschap Vallei en Veluwe
In het historische centrum van Spakenburg is maandag een driehonderd meter lange, nieuwe flexibele waterkering getest. Bedenker van de waterkering is de 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen.
De generale repetitie van de langste zelfsluitende waterkering ter wereld liep gesmeerd. De kering moet het voormalige vissersdorp Spakenburg en het achterland tot aan Amersfoort beschermen tegen hoogwater.

'Water keert water'

"De kering is succesvol omhoog gekomen en iedereen kan zien dat Spakenburg ook in de toekomst veilig is voor noordwesterstormen", zei dijkgraaf Tanja Klip van Waterschap Vallei en Veluwe na afloop. "Het water keert het water."
De kering is een kunststof wand van driehonderd meter lang die normaal in de kade verzonken ligt, maar wel in contact staat met het water in de haven. Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijvoorbeeld bij een noordwesterstorm, drijft de kering tachtig centimeter omhoog. Voor de test van maandag werd de hoge waterstand nagebootst door de inlaten aan te sluiten op een waterslang.
De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Hij maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld, althans voorlopig. In Vietnam wordt een zelfsluitende kering aangelegd van vier kilometer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.