nieuws
Enschedeër verdacht van illegale handel in racefietsen, verschijnt niet voor rechter

Een 49-jarige man uit Enschede die vandaag moest voorkomen op verdenking van illegale handel met Chinese racefietsen, is niet op zitting in de rechtbank van Almelo verschenen.
Chinarello's, zo staan de racefietsen bekend bij wielerliefhebbers, zijn in China nagemaakte dure merkfietsen van duizenden euro's die voor een habbekrats worden verkocht via de illegale handel in Nederland. Eén van de handelaren, een 49-jarige man uit Enschede, moest zich vandaag verantwoorden voor de rechter in Almelo.
De zaak ging niet door, omdat de verdachte spoorloos verdwenen is. Een blamage voor het Openbaar Ministerie dat vorig jaar groot inzette op de opsporing en bestrijding van de handel in valse merkartikelen.
De Enschedeër werd tijdens een landelijke actieweek in september 2015 aangehouden. Op die dag werden meer dan 50 opslagplaatsen en woningen in heel Nederland doorzocht. In veel gevallen werden valse merkkleding en andere nep-modeartikelen aangetroffen, meer dan 100.000 artikelen.
Vervalste racefietsen
Bij de verdachte stuitten de samenwerkende opsporingsinstanties FIOD, politie en de douane op vervalste racefietsen en fietsonderdelen. Daaronder een aantal vervalste Pinarellofietsen, een Italiaans fietsmerk dat door het optreden van de Engelse Sky-ploeg veel bekendheid kreeg. De topmodellen van deze fietsen gaan over de toonbank van de reguliere fietsenhandel voor prijzen die rond de 7500 euro liggen. Via Chinese websites zijn de 'Chinarello's' te koop voor rond de 800 euro.
Naast de fietsen werd ook een groot aantal nagemaakte carbon wielen van het Zwolse merk FFWD gevonden. Het bedrijf dat in 2006 werd opgericht door Zwollenaar Henk Schipper staat bekend om de goede kwaliteit en service van de wielen. Het werd in 2012 overgenomen door fietsgigant Agu, maar is nog altijd in Zwolle gevestigd. Zowel de fietsen als de wielen zijn erg gewild bij de liefhebbers van de fietssport en dat is precies waar de vervalsers op mikken, voor een fractie van de oorspronkelijke prijs kan een wielrenner rondfietsen op een 'echte' Pinarrelo.
Chinese fabrikanten rommelen wat aan
Met de aankoop van nagemaakte Chinese fietsen en onderdelen neemt de koper een groot risico. Waar de oorspronkelijke fabrikant er alles aan doet om fietsen en onderdelen zo veilig mogelijk te maken, rommelen Chinese fabrikanten maar wat aan. Het risico dat een nagemaakt fietsframe of wiel van carbon tijdens een afdaling van de Mont Ventoux doormidden breekt is aanwezig. Fabrikanten waarschuwen kopers voor nep producten.
Onder wielerliefhebbers leeft de gedachte dat de spullen in dezelfde fabrieken gemaakt worden als de echte merkframes- en onderdelen, maar dat klopt niet. Het is een schimmige wereld van bedrijfjes die op wisselende locaties in China produceren en steeds van naam veranderen volgens de Engelstalige website BikeBizz. Die deed vorig jaar een groot onderzoek naar de herkomst van nagemaakte fietsen en onderdelen.
Datum nieuwe behandeling onbekend
Het Openbaar Ministerie betreurt het dat de zaak niet door kon gaan. Wanneer de zaak verder gaat is onduidelijk. Bij een volgende behandeling komt er een zaak bij. Justitie in Duitsland heeft het OM gevraagd om de Enschedeër ook voor merkvervalsing in Duitsland te vervolgen. Wanneer de man opnieuw voor de rechter staat is niet duidelijk. De inmiddels dakloze man moet eerst gevonden worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer: