nieuws

Dierenartsen spelen grote rol in opsporen dierenmishandelaars

Dierenartsen spelen een grote rol in het opsporen van dierenmishandelaars. Dat zegt criminoloog Anton van Wijk van Bureau Beke. Hij deed voor de politie onderzoek naar het profiel van 'de dierenmishandelaar', maar het blijkt dat zo'n typering niet bestaat.
"Dierenartsen moeten afgaan op hun onderbuikgevoel. Als iemand al voor de derde keer met een hond met gebroken ribben langskomt, is dat op z'n minst opvallend. Ze hebben een grote signaleringsfunctie. Andere aanbevelingen die we doen zijn een databank om zaken van dierenmishandeling consequent te registreren. En tot slot is het belangrijk dat de politie voldoende tijd krijgt om dierenmishandelingszaken op te pakken en te onderzoeken", zegt Van Wijk.

1 op de 8 is vrouw

Uit het onderzoek blijkt dat het profiel van dierenmishandelaars erg gevarieerd is; er kan niet worden gesproken van dé dierenmishandelaar. Ondanks dat in de literatuur voornamelijk over mannelijke dierenmishandelaars wordt gesproken, is 1 op de 8 daders een vrouw. In de meeste gevallen gaat het om mishandeling van een hond (57%) of een kat (17%). Hierbij gaat het in meer dan de helft van de gevallen om het eigen dier. De mishandeling bestaat voornamelijk uit slaan, schoppen en/of gooien met het dier.

In het onderzoek zijn de kenmerken en achtergronden van bijna honderd dierenmishandelaars in beeld gebracht. De leeftijdsrange van de dierenmishandelaars loopt uiteen; de jongste is 7 en de oudste is 85 jaar. De dierenmishandelaars zijn gemiddeld 34 jaar oud bij het plegen van de dierenmishandeling.

Criminelen pur sang
Dierenmishandelaars zijn geen criminelen pur sang. Integendeel, de helft is volgens politiegegevens te beschouwen als first offender. De andere helft van de dierenmishandelaars plegen allerlei vormen van criminaliteit. Hierbij valt vooral het aandeel van de vermogensmisdrijven (34%) en geweldsmisdrijven (23%) op. Slechts bij negen personen is vastgesteld dat er naast dierenmishandeling ook sprake is van huiselijk geweld. 
De dierenmishandelaars ervaren in de meeste gevallen problemen op verschillende leefgebieden. Een aanzienlijk deel is werkeloos (40%) of heeft schulden (40%). Ook is er regelmatig alcohol- en/of (soft-)drugs in het spel tijdens de dierenmishandeling. "De meeste mensen mishandelen hun dier uit pure frustratie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.