nieuws

Pluimveehouder Sibculo: 'Brussel moet regels voor vrije-uitloopeieren snel veranderen'

Brussel moet de regels voor vrije-uitloopeieren snel veranderen. Dat vindt pluimveehouder Herman Schukkert uit Sibculo. Hij draait nu elke week zo'n 3000 euro verlies met de verkoop van zijn eieren. Hij mag de eieren die zijn kippen leggen namelijk niet meer verkopen als vrije-uitloopeieren.
De kippen van Schukkert zitten in een wintergarten. Ze krijgen direct licht van buiten, voelen elk moment van de dag de wind. Maar de eieren die ze leggen, mogen niet meer worden verkocht als vrije-uitloopeieren. 

Vogelgriep

Dat heeft enerzijds te maken met de ophokplicht, die nog steeds geldt na de vogelgriepuitbraak eind vorig jaar. Maar ook met Brusselse regeltjes. 
Schukkert mag de kippen door de ophokplicht al sinds november vorig jaar niet naar een buitenwei zonder overkapping sturen. Zodra de kippen twaalf weken binnen zitten verliezen ze echter de vrije-uitloopstatus, ook al zitten ze in een speciaal gebouwde wintergarten. Schukkert investeerde daar vorig jaar 125.000 euro in. 
"Het is belachelijk dat de kippen na twaalf weken de status vrije-uitloop verliezen", vindt Schukkert. "Mijn 16.000 vrije-uitloopkippen willen in de winter sowieso niet naar buiten."

Drie cent per ei minder

Omdat zijn kippen niet vrij buiten lopen, maar overdekt zitten moet hij hun eieren verkopen als scharreleieren. Dat levert drie cent per ei minder op. 
"Al krijg ik wel nog een kleine solidariteitstoeslag omdat ze in een wintergarten zitten", zegt Schukkert. "Anders was mijn verlies elke maand nog groter geweest. Dit zijn Brusselse regels waar we zo snel mogelijk vanaf moeten." 

Kort geding

Collega's van Schukkert gingen gisteren naar Den Haag voor een kort geding dat de pluimveehouders hebben aangespannen tegen de overheid. De pluimveehouders eisen onder meer een schadevergoeding. De verwachting is dat de rechtbank over twee weken uitspraak doet. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.