nieuws

Celstraf geëist na beroving Marktplaatsklanten in Deventer

Rechtbank Overijssel Zwolle
Rechtbank Overijssel Zwolle © RTV Oost / Rob Vorkink
Voor de rechtbank in Zwolle is een celstraf van 15 maanden geëist tegen een 36-jarige man uit Deventer. Hij zou betrokken zijn bij de beroving van een vader en zoon die in Deventer blikken melkpoeder kwamen kopen op 1 januari 2015. De daders maakten 10.000 euro buit.
"Het zal je maar gebeuren", zei de officier van justitie. "Je komt blikken melkpoeder kopen, maar in plaats daarvan krijg je een vuurwapen in je buik gedrukt en blijft met lege handen achter. Dat is heel heftig!"

Bankrekening, telefoonnummer en advertentie wijzen naar verdachte

De slachtoffers hadden via Marktplaats een partij blikken melkpoeder besteld. Als voorschot stortten ze 50 euro op de bankrekening die bij de advertentie hoorde. Die bankrekening, maar ook de advertentie en het bijbehorende telefoonnummer waren volgens de officier van justitie van de verdachte. Het voorschot van 50 euro zou de Deventenaar kort na de storting van de rekening gehaald hebben.
Daarnaast zou het signalement van de auto die bij de overval gebruikt werd, een FIAT Punto met kapot achterlicht, passen bij de auto van de verdachte. Tot slot werd er bij de man een gaspistool gevonden. De verdachte zegt dat hij de overvaller niet was en ook niet weet wie het wel was.

Gegevens van verdachte zijn misbruikt

De Deventenaar geeft wel toe dat hij tot 2014, samen met een Chinese buurman, op Marktplaats handelde in blikken melkpoeder. Maar daar stopte hij mee toen de markt in 2014 in elkaar zakte. De man zegt dat hij geen enkel idee heeft hoe het kan dat al zijn gegevens zijn gebruikt en ook niet wie dat gedaan kan hebben.
Zijn advocaat wees de rechtbank erop dat recente ontwikkelingen rond hackers duidelijk maken dat het stelen van iemands identiteit tegenwoordig geen enkel probleem is. Hij vroeg de rechters dan ook om de Deventenaar vrij te spreken.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.