nieuws

Gemeenteraad Kampen stemt vóór bouw zeshonderd woningen aan Reevediep

De gemeenteraad van Kampen geeft groen licht voor de bouw van zeshonderd woningen aan het Reevediep. Dat besluit is genomen, nadat er twee weken geleden nog om uitstel was gevraagd door de raad.
Dat uitstel had te maken met een accountantsrapport dat ter tafel kwam. Daarin werd gewaarschuwd dat het plan 5 miljoen duurder uit zou kunnen pakken dan was voorzien. Vanavond stemden 21 raadsleden uiteindelijk voor het plan en 10 raadsleden tegen.

Onder vuur

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen lag tijdens de raadsvergdering onder vuur van verschillende partijen. De wethouder kreeg onder meer het verwijt dat hij informatie zou hebben achtergehouden.
Veldhoen erkende dat een rapport te laat aan de raad gezonden was en bood zijn excuses aan. Een motie van wantrouwen kreeg geen steun van een meerderheid van de raad.

En nu?

De bouw van het nieuwe dorp Reeve is nog niet zeker. Eerst wordt er een risicoanalyse gedaan en een bestemmingsplan opgesteld. Daarna kan de raad alsnog het plan afkeuren. Dat kan bijvoorbeeld als de begroting anders uitpakt dan verwacht.
Reeve kent inmiddels een lange geschiedenis. Al jarenlang ligt de gemeente in de clinch met de werkgroep Zwartendijk. Zij zijn tegen de plannen van de gemeente voor een exclusieve woonwijk langs de bypass van de IJssel tussen Kampen en het Drontermeer.

Raad van State

In 2015 kreeg de werkgroep gelijk van de Raad van State. Het bestemmingsplan van de gemeente, waarin stond dat er 1300 woningen zouden komen in Reeve, werd vernietigd. Kampen kon volgens de Raad van State niet duidelijk aangeven waarom er behoefte zou zijn aan de honderden woningen bij de bypass. 
Kampen probeerde het daarna opnieuw. De gemeente trekt samen op met Zwolle en de provincie Overijssel. Het plan is om uiteindelijk 1300 inwoners te huizen in Reeve. De komende tien jaar gaat het om ongeveer 600 woningen.

Hoogste rechter

Nog steeds is de werkgroep Zwartendijk ervan overtuigd dat de gemeente niet hard kan maken dat het dorp nodig is om de bevolkingsgroei op te vangen. Ze hebben aangekondigd het bouwbesluit eventueel opnieuw tot de hoogste rechter aan te vechten. 
Toen er twee weken geleden om uitstel werd gevraagd, werd door tegenstanders van het plan al gevreesd dat de raad alsnog voor het plan zou stemmen. Dat zou te maken hebben met een verlies van 38 miljoen euro, dat zou dreigen als het dorp Reeve zou worden afgeblazen. Als de plannen wel doorgaan, dan blijft het verlies beperkt tot hooguit 12 miljoen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.