nieuws

Joop Munsterman over het boek 'Rood Bloed': "Je wilt toch terugslaan"

Nu het stof is neergedwarreld en voetbalclub FC Twente langzaam opkrabbelt, laat oud-voorzitter Joop Munsterman na een lange radiostilte van zich horen. Hij liet een boek schrijven door Frank Krake: Rood Bloed. Munsterman voelt de behoefte om in één keer en niet fragmentarisch zijn verhaal te doen. "Je wilt natuurlijk wel terugslaan."
Toch geeft de oud-voorzitter niet overal antwoord op. Over de veelbesproken side-letter van investeringsmaatschappij Doyen, zegt Joop Munsterman dat hij 'het niet meer weet'. Uitgerekend aan die bijlage is wél uitvoering gegeven, en dat roept vragen op. Munsterman: "Het is helemaal niet vaag, ik kan het me gewoon echt niet herinneren", zegt hij.

In voetbal is alles anders

Ook auteur Frank Krake stelde kritische vragen. "Het was niet makkelijk. Emotioneel zelfs soms. Meneer Munsterman had het hele verhaal diep weggestopt, maar langzaamaan werd mijn beeld completer. Ik heb allerlei vragen gesteld om dit boek te kunnen schrijven. Maar de voetbalwereld is een andere wereld; bij een voetbalclub gaat alles anders."
Hoewel Munsterman ook hand in eigen boezem steekt, vindt hij niet dat hij ongeschikt was. "Mijn taken als voorzitter en statutair directeur waren niet te ingewikkeld voor mij. Ik heb ook niet het gevoel dat het me boven de pet is gestegen, maar je neemt wel foute beslissingen. Met de wijsheid van nu is er te veel risico genomen. Maar op dat moment denk je daar anders over", benadrukt de oud-voorzitter die zegt bovendien niet alleen gehandeld te hebben. "Met minstens vijf mensen van de club besluit je samen om spelers te kopen. Dat doe ik niet alleen."
Na het kampioenschap wilde Munsterman vertrekken als voorzitter. "Waarom ik dat niet gedaan heb? Na het zuur, wil je ook het zoet proeven. Ik wilde wel een jaar Champions League meemaken. Er waren altijd omstandigheden die maakten dat ik niet weg kon."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.