nieuws

Girlsday in Overijssel: hoe interesseer je jonge meiden voor een baan in de techniek?

Meisjes dromen, zo is gebleken uit onderzoek, niet op de eerste plaats van een carrière als ICT-specialist, laborant of schilder. Op Nationale Girlsday hopen bedrijven in Overijssel daar verandering in te brengen door ze kennis te laten maken met diverse technische beroepen.
De jongens blijven vandaag in de klas, terwijl de meiden een ochtend op stap gaan met ouders en leerkrachten naar Zwolle. In totaal doen aan Nationale Girlsday 27 technische bedrijven uit Overijssel mee.
De dames uit groep 7 en 8 van de Gerardus Majellaschool uit Broekland gaan deze morgen op bezoek bij van Wijhe Verf, waar ze worden ontvangen door algemeen directeur Marlies van Wijhe. 

Monteur of installateur

"Veel dames denken bij een baan in de techniek aan een beroep als monteur of installateur", zo merkte Astrid Wijnbergen tijdens de Girlsday. Samen met nog drie andere vrouwelijke werknemers houdt zij vandaag een aantal activiteiten voor de jonge meiden.
Zo krijgen de meiden een rondleiding, schilderen ze een sieradenboompje en mogen ze vragen stellen aan algemeen directeur Marlies van Wijhe. "Meiden denken bij werken in de techniek niet direct aan verf maken, kleuren mengen of onderzoek doen in een laboratorium, terwijl dit ook allemaal onder techniek valt", vertelt de technisch specialist van het laboratorium.

Bèta, techniek en ICT

Girlsday is een initiatief van VHTO, een expertisebureau dat meisjes op jonge leeftijd wil kennis laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april.
Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Daarnaast maken ze kennis met vrouwelijke medewerkers die in de bedrijven werken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.