nieuws

Wie bouwt het grootste paasvuur? Dijkerhoek vol vertrouwen

Wie bouwt het grootste paasvuur van het land? De traditionele strijd tussen de buurtschappen Dijkerhoek en Espelo in de gemeente Rijssen-Holten, bereikt langzamerhand het hoogtepunt. Er wordt nog volop gebouwd. Zaterdag is de keuring van de 'boakes'.Â
Eigenlijk staat er in Dijkerhoek, de winnaar van vorig jaar, helemaal geen paasvuur. Ook het paasvuur van dit buurtschap is dit jaar te vinden in Espelo. De reden is simpel. In Dijkerhoek was geen goede locatie te vinden voor een paasvuur dat minstens twintig meter hoog moet worden. 

Zo verdrietig

Bart Haverslag, voorzitter van Paasvuur Dijkerhoek, heeft een andere reden voor de verhuizing. "Vorig jaar waren ze in Espelo zo verdrietig dat ze daar niet hadden gewonnen dat wij ons paasvuur nu ook maar in Espelo bouwen. Hebben zij in ieder geval een feestje."
Flauw? "Ja", zegt Haverslag. "Maar zo zijn zij ook", verwijzend naar de concurrent Espelo die een paar kilometer verderop aan het bouwen is. 

Lastig zat

De bouwers uit Dijkerhoek zijn de komende dagen in ieder geval nog erg druk. Tegen de paal in het midden van de boake is al een hele bult hout opgestapeld, maar ze zijn er nog lang niet. "We zitten nu op elf meter maar we moeten nog zeker negen meter. En als het hoger kan gaan we hoger, maar twintig meter wordt al lastig zat." 
Aan de voorraad hout van Dijkerhoek hoeft het niet te liggen. Er is nog een enorme stapel hout voorradig die nog tegen de paal moet. "Mensen komen hier regelmatig houtafval brengen. Op een gegeven moment hebben we tegen bedrijven gezegd dat ze even moesten ophouden anders konden wij het niet verwerken", aldus Haverslag. 

Vol vertrouwen

De voorzitter heeft er het volste vertrouwen in dat het allemaal goed komt met het paasvuur, al is er dus nog een heleboel werk te verrichten. "Vanavond gaan we aan de slag, morgen de hele dag en dan zaterdagochtend. Rond enen moet het zaterdag klaar zijn en dan volgt rond kwart over drie de keuring. 
Wie uiteindelijk de hoogste bult heeft, wordt zaterdagavond bekend. Eén ding is wel zeker. Het hoogste paasvuur van Nederland staat in Espelo dit jaar. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.