nieuws

OM eist vier jaar celstraf voor grootschalige oplichting en fraude vanuit Zwolle

Fraudeur en oplichter voor de rechter
Fraudeur en oplichter voor de rechter
Een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is verantwoordelijk voor een serie geraffineerde internetoplichtingen en fraude. Dat zegt de officier van justitie in Zwolle, die vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk heeft geëist tegen de informatietechnologie-deskundige.
Volgens de officier van justitie heeft de man zeker 150.000 euro verdiend met de fraude en oplichting. Maar in brieven van de verdachte, die in de gevangenis zijn onderschept, zegt hij zelf dat hij zeker 400.000 euro heeft binnengehaald.
De oud-medewerker van een bekende vacaturewebsite zou op verschillende manieren bedrijven en particulieren benadeeld hebben. Volgens een ex-vriendin deed de man dat op projectmatige wijze, waarmee hij tot wel zestienduizend euro per maand heeft verdiend. Dat geld heeft hij gebruikt om zijn cocaïneverslaving te onderhouden.

Plan Telecom

De verdachte zou van 2013 tot 2014 telefoonprovider T-Mobile honderden telefoons en tablets afhandig hebben gemaakt, door zakelijke abonnementen op naam van verschillende bedrijven aan te vragen. Hij had er zelfs een naam voor: Plan Telecom.
Voor de rechtbank in Zwolle vertelde de man dat hij zich eerst verdiepte in de manier waarop het telecombedrijf omging met zakelijke abonnementen. Vervolgens zocht hij bedrijven uit die geschikt waren voor zijn plannen. Dat waren in veel gevallen bedrijven die in bedrijfsverzamelgebouwen gevestigd waren. Onder meer Wehkamp in Zwolle werd op die manier misbruikt.
Als hij een bedrijf had gevonden, achterhaalde hij via de Kamer van Koophandel alle informatie die hij nodig had. Met die gegevens vervalste hij identiteitsbewijzen, waarmee telefoonabonnementen afsloot. Vervolgens ging hij op de dag dat de spullen door de koerier bezorgd werden naar dat bedrijf toe. In pak en met een badge van het bedrijf opgespeld wachtte hij tot de koerier de spullen kwam brengen, die hij vervolgens aannam.
De fraude werd pas door de gedupeerde bedrijven ontdekt op het moment dat T-Mobile ze aanschreef over uitblijvende betalingen. De fraude stopte toen de telefoonprovider de controle verscherpte en koeriers instrueerde om identiteitsbewijzen beter te controleren.

Plan Vacature

In 2014 bedacht hij een nieuwe werkwijze, plan vacature genaamd. Om aan telefoons te komen, die hij daarna weer kon verkopen, plaatste hij nep-vacatures en -advertenties op een vacaturewebsite. Werkzoekenden die reageerden werd om een kopie van het ID-bewijs gevraagd. Ook moesten ze één euro over maken op een bankrekening. Met de ID- en bankgegevens vroeg de man kredieten en creditcards aan.
Zeker vier mensen die reageerden op een vacature bij Ikea reisden tevergeefs naar Duiven af voor een sollicitatiegesprek. Daar bleek niemand iets te weten van een gesprek. De verdachte verklaarde dat hij voor de oplichting websites maakte die niet van echt te onderscheiden waren. Daardoor dachten de gedupeerden daadwerkelijk met de bedrijven te maken te hebben. 
De schok was dan ook groot toen bleek dat ze opgelicht waren, vooral toen ze er achter kwamen dat ze met schulden zaten van rekeningen die ze nooit hadden geopend en creditcards die ze nooit hadden aangevraagd. Enkele slachtoffers zitten daardoor nog vast aan een BKR-registratie.

Plan Marktplaats

Van 2014 tot en met 2016 lichtte de verdachte ook een groot aantal mensen op met valse advertenties op Marktplaats. Mensen kochten onder meer concertkaartjes en apparatuur, maar kregen uiteindelijk niets. In een aantal gevallen vervalste de verdachte concertkaartjes, waardoor slachtoffers pas bij ingang van een concertzaal ontdekten dat ze opgelicht waren. De man gebruikte de rekeningen van mensen die via nep-vacatures waren opgelicht. Die mensen werden vervolgens via sociale media door boze slachtoffers van de Marktplaatsfraude benaderd.

Seksadvertenties

De man geeft tegenover de rechter toe op verschillende manieren fraude te hebben gepleegd en mensen te hebben opgelicht, maar ontkent dat hij in 2015 op naam van een medewerkster van Bureau Jeugdzorg in Zwolle seksadvertenties plaatste. Die advertenties zijn nog steeds te vinden op internet en de vrouw wordt er nog regelmatig mee geconfronteerd. 
Ook ontkent de man dat hij een aantal andere medewerkers van Jeugdzorg online heeft beledigd. De officier van justitie zegt dat de 33-jarige daar wel verantwoordelijk is. Hij zou kwaad geweest zijn toen Bureau Jeugdzorg zijn twee jonge kinderen niet aan hem toewees.

"Geen narcist, maar zelfverzekerd"

Gedragsdeskundigen die de man hebben onderzocht, zeggen dat hij een narcist is met anti-sociale trekken. Met die conclusie is de man het niet eens. Volgens hem is er sprake van een groot zelfvertrouwen.
Volgens de reclassering zou de man opgenomen moeten worden in een kliniek, waar hij echt kan afkicken zodat voorkomen wordt dat hij opnieuw toeslaat. De verdachte zegt dat hij al meerdere malen is opgenomen in klinieken in Schotland, Thailand en Zuid-Afrika, maar dat die opnames niet hebben geholpen.
Wat wel heeft geholpen is zijn voorarrest van inmiddels meer dan negen maanden. In die tijd is hij van de drugs afgekomen. Een opname in een kliniek betekent dat hij weer met de gedachte aan drugs geconfronteerd wordt. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.