nieuws

Espelo over paasvuurstrijd met Dijkerhoek: het wordt spannend

Het paasvuur in aanbouw in Espelo
Het paasvuur in aanbouw in Espelo
Het zal er om spannen wie het grootste paasvuur van het land bouwt. Dat zegt Arjan Stevens van Paasvuur Espelo. Buurtschap Espelo in de gemeente Rijssen-Holten strijdt met buurtschap Dijkerhoek traditioneel weer om de titel grootste paasvuur van het land.Â
Maar wie gaat winnen? Stevens durft het niet te zeggen. "Ik ben eergisteren nog bij Dijkerhoek geweest en toen zag ik dat we ongeveer gelijk liggen. Wij hebben nu elf meter hoog gebouwd, maar we willen naar twintig meter."

Bouw ligt stil

Ook bij de bouwers van Dijkerhoek klinken die verhalen. Twintig meter hoog moet ie worden in Espelo, maar net als bij de bouwers van Dijkerhoek, ligt de bouw in Espelo vandaag stil. "Vanavond gaan we weer met een man of dertig aan de slag, hoop ik." Dat er pas op het allerlaatste moment gebouwd wordt is ook logisch, aldus Stevens.
"Een paasvuur zakt per dag een meter. Je moet dus zorgen dat je vlak voor de keuring door de jury klaar bent", legt Stevens uit. Daarnaast hebben de meeste bouwers ook gewoon een baan en dus wordt er vooral 's avonds en in de weekenden gebouwd. Maar ook morgen gaan de bouwers, net als die van Dijkerhoek, volop aan de slag om een zo groot mogelijk paasvuur te bouwen.
Nu is Stevens vooral druk met grasmaaien rond de 'boake' van Espelo. Zometeen gaan we hier een tent opzetten en dan moet het gras wel mooi kort zijn."

Professionele pyromaan

De liefhebbers van een mooi vuur hebben eerste paasdag wellicht nog een extra reden om in Espelo te komen kijken. Een pyrotechnicus uit België heeft zich aangemeld om te helpen bij het in brand steken van het paasvuur in Espelo. "Ja. het is een beetje een professionele pyromaan", zegt Stevens. "Hij heeft er diploma's voor."
"Volgens de Belgische vuurdeskundige kan het paasvuur in Espelo nog mooier branden", zegt Stevens. "Hij denkt het paasvuur mooi rondom in brand te kunnen laten branden." De man meldde zich nadat hij op YouTube filmpjes langs zag komen van het paasvuur in Espelo. "Vanmiddag hebben we een gesprek." 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.