nieuws

Kamervragen na forse kritiek Inspectie op ZGT-ziekenhuizen Hengelo en Almelo

Ziekenhuis ZGT in Almelo
Ziekenhuis ZGT in Almelo
SP-Kamerlid Lilian Marijnissen heeft Kamervragen gesteld aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van de forse kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de ZGT-ziekenhuizen in Hengelo en Almelo.Â
TC Tubantia meldde vanochtend dat de Inspectie voor Gezondheidszorg 'een vernietigend oordeel heeft uitgesproken' over beide afdelingen van het ZGT. Het ziekenhuis scoort op veel onderdelen slecht, zo blijkt uit het Inspectieverslag.

Kritiekpunten door de Inspectie

Zo zou het ZGT niet op tijd antibiotica verstrekken aan patiënten met een longontsteking, kent de Spoedeisende Hulp een structurele onderbezetting en wordt het systeem voor het herkennen van signalen dat een patiënt in levensgevaar dreigt te raken, het zogeheten MEWS-systeem, niet goed gebruikt door de verpleegkundigen.
Daarnaast stelt de Inspectie dat de screening van patiënten voor een operatie niet altijd goed verloopt, dat het ZGT faalt in de begeleiding en behandeling van vrouwen met borstkanker en dat er binnen de vakgroep anesthesiologie samenwerkingsproblemen zijn. 

Weerlegging door het ZGT

De Inspectie heeft het ZGT ondertussen diverse deadlines gesteld voor het oplossen van de verschillende problemen. Maar volgens het ZGT is de meeste kritiek van de inspectie onjuist of inmiddels achterhaald. Per punt wordt er door het ZGT als volgt gereageerd in de krant:
- De te lage antibioticaverstrekking aan patiënten met een longontsteking van 35 procent was een rekenfout; het bleek in werkelijkheid 75 procent en is inmiddels verbeterd naar 100 procent.
- De onderbezetting op de Spoedeisende Eerste Hulp komt door het landelijke tekort aan SEH-artsen.
- De calamiteiten die zich hebben voorgedaan als gevolg van slechte screening, onkunde m.b.t. het MEWS-systeem en medicatieoverdracht zijn inmiddels allemaal onderzocht en er zijn op basis daarvan verbeteringen doorgevoerd.
- Borstkankerpatiënten worden wel goed voorgelicht in een persoonlijk gesprek. Twentse vrouwen kiezen relatief vaak voor algehele borstamputatie.
- De samenwerkingsproblemen binnen de vakgroep anesthesiologie zijn inmiddels opgelost. Deze problemen hebben niet tot calamiteiten geleid.

'Rapport niet verontrustend'

Het ZGT stelt daarnaast in een schriftelijke reactie op vragen van de krant dat zij het rapport van de Inspectie niet verontrustend vindt: 'ZGT is een continu lerende organisatie. Dit betekent dat we onze processen regelmatig kritisch tegen het licht houden om onze dienstverlening proactief te verbeteren waar nodig.'
'De uitkomsten hiervan delen we in alle openheid met de IGZ. Het verslag is dus een samenvatting van alle zaken die in 2016 hebben gespeeld. In de mondelinge terugkoppeling van de IGZ heeft de inspecteur bevestigd de verbeteringen van onze processen te zien.”

Maatregelen

Toch wil Marijnissen van minister Schippers weten hoe zij denkt over het vernietigende oordeel van de Inspectie en de reactie van het ziekenhuis daarop.
Ook stelt het SP-Kamerlid dat de concentratie van de verschillende zorgspecialismen tussen ZGT Hengelo en ZGT Almelo niet goed verlopen is voor de kwaliteit van zorg. Zij wil daarom van Schippers weten of er maatregelen genomen worden om de ziekenhuizen 'weer een volwaardig ziekenhuis' te laten zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.