nieuws

Tegenwind Voorst kraakt verkennend onderzoek Zwolle naar windmolens op bedrijventerrein Voorst

Het deugt niet en het onderzoek is flink tekort geschoten. Actiegroep Tegenwind Voorst is vernietigend over het verkennend onderzoek van de gemeente Zwolle, naar de mogelijkheden voor drie windmolens op bedrijventerrein Voorst. "Dit is niet acceptabel."
Zwolle concludeert dat er ruimte is voor twee windmolens op industrieterrein Voorst in Zwolle is. Dus niet voor drie molens, het aantal dat initiatiefnemers Scania, Hogeschool Windesheim en burgerinitiatief Blauwvinger graag willen plaatsen. Volgens het onderzoek staat een naastgelegen bedrijf te dicht bij de plek waar één van de windmolens moet komen.
"Wat mij verbaast is dat nu plotseling blijkt dat er geen drie, maar twee windmolens zouden kunnen", zegt woordvoerder De Boer van Tegenwind Voorst. Tot nu toe ging het altijd over drie windmolens. De conclusie dat de derde molen niet kan, komt plotseling uit de lucht vallen.

Vraagtekens bij zorgvuldigheid

De Boer zet vraagtekens bij de zorgvuldigheid van het onderzoek. "Alles is gedaan door één onderzoeksbureau. Terwijl wij herhaaldelijk hebben gezegd: zorg voor contra-expertise, laat een ander bureau meekijken." Zijn derde en grootste punt van kritiek gaat over het onderzoek naar draagkracht voor de plannen.
"De verkenning naar de draagkracht schiet schromelijk tekort. Er wordt in de conclusie in één alinea gezegd dat met mensen is gesproken en vervolgens wordt gewezen naar de bijlagen. Maar welke bestuurder gaat al die bijlagen doorspitten? Je zou op z'n minst verwachten dat de uitslag, een overduidelijke meerderheid van de klankbordgroep is tegen de plannen, beter naar voren komt in de conclusie."

Eenzijdig

Heeft De Boer het gevoel dat de gemeente een bepaalde richting op wil? "Zover wil ik niet gaan. Maar we hebben meerdere malen aangegeven dat het onderwerp eenzijdig belicht wordt. Je moet je breder laten informeren, zorg dat omwonenden en andere burgers goed geïnformeerd worden. Dat wordt nu door andere inwoners gedaan, maar dat zou de gemeente moeten doen!"
Het gaat de tegenstanders overigens niet om de windmolens zelf, iedereen is er wel van overtuigd dat windmolens nodig zijn. Maar de locatie is volgens Tegenwind Voorst de slechtste optie in de stad. In de directe omgeving van het bedrijventerrein wonen veel Zwollenaren, die bang zijn voor overlast door de komst van windmolens.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.