nieuws

Paasvurenstrijd Espelo en Dijkerhoek: hout slepen tot de laatste minuut

Dertigduizend kerstbomen moeten er nog omhoog; voor morgenmiddag. Bart Haverslag van Paasvuur Dijkerhoek en zijn ploeg is er maar druk mee. Maar ook in Espelo wordt keihard gewerkt om het paasvuur voor de keuring, morgenmiddag, zo hoog mogelijk opgebouwd te hebben.Â
Dertig mensen lopen er vandaag rond het paasvuur van Dijkerhoek dat door omstandigheden ook in buurtschap Espelo wordt opgebouwd. Simpelweg omdat er in buurtschap Dijkerhoek geen geschikte locatie te vinden was voor een paasvuur met een hoogte van toch zo'n twintig meter. 

Hoogte en omvang

De mensen van Dijkerhoek zijn druk met het aanslepen van hout om het paasvuur maar zo hoog mogelijk te krijgen. Beide paasvuren staan nu op dertien meter. Hoogte is niet eens het belangrijkste criterium. "Het gaat er om welk paasvuur de grootste omvang heeft", zegt Arjan Stevens van Espelo. "Maar het hoogste paasvuur heeft vaak ook de meeste omvang."
Wie er gaat winnen valt nu, een dag voor de keuring, niet te zeggen. Dat komt omdat beide bouwgroepen zo lang mogelijk wachten met het voltooien van de klus omdat een paasvuur altijd inzakt en dan hoogte verliest. "Op het moment dat de jury er is komen de laatste jongens van het paasvuur af", aldus Stevens. 

Voordeel voor Espelo

Espelo heeft daarbij een klein voordeel. De jury keurt morgen eerst het paasvuur van Dijkerhoek. Dat betekent dus dat Espelo iets meer tijd heeft om aan het paasvuur te bouwen.
Wie er ook wint, uiteindelijk maakt het niet uit. "Het zal zaterdag wel zuur zijn voor de verliezer", zegt Stevens. "Maar als we zondag het paasvuur aansteken is het op beide plekken feest."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.