nieuws

Vlöggelen in Ootmarsum trekt weer veel bekijks

Veel bezoekers hebben vandaag gekeken naar het Vlöggelen. Een eeuwenoude traditie waarbij acht Poaskearls hand in hand door het centrum van Ootmarsum lopen.
De Poaskearls liepen vanaf de Paasweide naar de stad waar het vlöggeln begon. Aan kop van de stoet liep de oudste Poaskearl gevolgd door de anderen in volgorde van het aantal jaren dat ze meelopen. Achteraan liep de voorzanger. Wie mee wilde lopen haakte aan en daardoor ontstond er een lange keten van mensen, die zich zingend door de straten en steegjes van de stad bewoog.

Nationaal cultureel en immaterieel erfgoed

Op de Markt eindigde de stoet en werden nog een aantal paasliederen gezongen, tot slot werden de kinderen onder hoerageroep opgetild. Sinds 2015 staat het Paasgebruik van de Poaskearls in Ootmarsum op de nationale inventaris voor cultureel en immaterieel erfgoed in Nederland.

Ongetrouwde mannen met regenjas en hoed

Het vlöggelen is voor de Rooms-Katholieke gemeenschap in Ootmarsum onderdeel van de festiviteiten op eerste paasdag. Het gaat hierbij om een rondgang in de stad van acht ongetrouwde mannen, in regenjas en met hoed, die niet van plan zijn de komende vier jaar te trouwen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.