nieuws

Enquête over afval: meerderheid is het eens met principe 'vervuiler betaalt'

Een krappe meerderheid (53 procent) van de deelnemers aan de enquête 'Afvalscheiding Overijssel' schaart zich achter het principe 'de vervuiler betaalt'. Een kwart is het oneens met dit principe. De rest staat er neutraal in.
De vragenlijst van RTV Oost is tot nu toe door bijna zevenhonderd mensen ingevuld. Uit de antwoorden blijkt dat bijna iedereen afval scheiden belangrijk vindt. Slechts 6 procent van de deelnemers vindt afval scheiden helemaal niet belangrijk.

Milieu

De motieven om afval te scheiden, verschilt onderling. Iets minder dan de helft van de deelnemers (44 procent) vindt afval scheiden belangrijk omdat dit goed is voor het milieu. 

Financieel voordeel

Voor 28 procent van de deelnemers wordt het scheiden van afval belangrijk als dat financieel voordeel oplevert. Bijvoorbeeld doordat ze dan minder afvalstoffenheffing hoeven te betalen.

Hergebruikt

En dan is er nog een groep mensen (22 procent) voor wie het scheiden van afval belangrijk is als ze zeker weten dat zoveel mogelijk afval wordt hergebruikt of gerecycled.

Afvalbakken

Wie thuis afval wil scheiden, heeft daar afvalbakken voor nodig. Meer dan de helft van de deelnemers (52 procent) aan de enquête geeft de voorkeur aan drie afvalbakken bij huis. 20 procent van de deelnemers zou zelfs vier afvalbakken of meer bij huis accepteren. 
De enquête Afvalscheiding Overijssel staat nog een aantal dagen online. U kunt de enquête nog invullen. Voor de enquête klik hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.