nieuws

Monniken van abdij Sion in Diepenveen toch niet welkom op Schiermonnikoog

Abdij Sion in Diepenveen
Abdij Sion in Diepenveen
De monniken van abdij Sion in Diepenveen zijn toch niet welkom op Schiermonnikoog. In februari vorig jaar werd bekend dat de zeven monniken een nieuw onderkomen zouden betrekken op het Waddeneiland, maar die plannen zijn door het protest van de eilanders ingetrokken. Dat meldt de Telegraaf.
Het plan was om op Schiermonnikoog een modern klooster te bouwen met een smal oplopende kap van veertien meter hoog. Die plannen zijn nu dus van de baan. Het is onduidelijk of de monniken al een nieuw plan hebben. 

Raad van State

Het protest komt vooral van eigenaren van recreatiewoningen. Zij zouden zelf niets voor elkaar kunnen krijgen op het gebied van nieuwbouw. Dat laat zaakwaarnemer Peter Thissen weten aan de krant. De eigenaren zouden het plan zelfs tot aan de Raad van State willen bestrijden. 

Te groot

In 2014 vertrokken de eerste monniken uit Diepenveen naar Schiermonnikoog. Zij woonden daar tijdelijk, om te ervaren hoe het is om daar te wonen. In 2015 vertrokken alle monniken uit Diepenveen. Het onderkomen bij Deventer werd veel te groot, omdat daar minstens plek is voor honderd monniken. De monniken wonen nu op Schiermonnikoog in een kapperszaak.

Verkocht

Abdij Sion is in 2015 verkocht aan de stichting Nieuw Sion. Dat is een samenwerkingsverband van allerlei christelijke kerken. Het gaat dan om de Rooms-Katholieke kerk, de Protestantse Kerk Nederland en de 3 GK-kerken (christelijk gereformeerd, gereformeerd vrijgemaakt en Nederlands gereformeerd).
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.