nieuws

Turkse Nederlanders stemden massaal 'ja' in referendum Turkse grondwet

Kiezers stemlokaal Turks referendum Deventer
Kiezers stemlokaal Turks referendum Deventer
Een grote meerderheid van de Turkse Nederlanders die hun stem uitbrachten in het referendum over de Turkse grondwet heeft 'ja' aangevinkt in het stemhokje. Zo'n 70 procent van de mensen die in Deventer, Amsterdam en Rotterdam naar de stembus gingen, scharen zich achter uitbreiding van de presidentiële macht.
Van de 250.000 kiesgerechtigden in Nederland ging slechts iets minder dan de helft (45 procent) stemmen, zo blijkt uit de cijfers die onder meer op de website van de krant Daily Sabah staan. 

Nipte meerderheid

De uiteindelijke uitslag laat zien dat kiezers in Turkije met nipte meerderheid hebben gestemd voor het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden. De Turkse kiesraad riep het 'ja-kamp' zondagavond uit tot voorlopige winnaar van het referendum over de grondwetswijziging.
Zo'n 55 miljoen Turken mochten zondag stemmen over de vraag of ze de president meer macht willen geven. Eerder konden zo'n 3 miljoen kiezers in het buitenland al naar de stembus, waaronder dus in Deventer. Nadat 99 procent van de stemmen was geteld, bleek dat de voorstanders met 51 procent net in de meerderheid waren.
Eén van de ja-stemmers in Deventer is Mustava. Hij heeft de economie in Turkije zien groeien onder aanvoering van president Erdogan en hij hoopt dat de uitslag van het referendum zal leiden tot een nog betere economie.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.