nieuws

Dwaze vaders boos op justitie

Ed van der Werk uit Wapserveen telt letterlijk de dagen dat hij zijn zoon niet heeft gezien. "295 dagen... en ieder uur doet pijn", vertelt hij met een brok in zijn keel. Volgens van der Werk hield zijn ex-vrouw zich niet aan de omgangsregeling die door de rechter was bepaald.Â
Van der Werk is al zes jaar in een juridische strijd verwikkeld met zijn ex-vrouw. Dikke dossiermappen laten zien hoeveel hij aan de rechters heeft moeten voorleggen om zijn zoon te mogen zien. Het hof bepaalde wederom in 2016 dat er omgang moest zijn. Maar het gebeurde volgens Van der Werk niet. 

Als pyromanen bij de brandweer

"Zij heeft in het begin van de scheiding gezegd dat ik haar en ons kind zou willen vermoorden." Maar volgens Van der Werk heeft justitie nooit het initiatief genomen om te onderzoeken of dit waar was. "De instanties die ingeschakeld zijn om het op te lossen, gaan mij nu opeens als misdadiger behandelen. Die mensen werken als pyromanen bij de brandweer." De ex-vrouw van Van der Werk ontkent het verhaal.
Joep Zander uit Deventer is pedagoog. Ook hij heeft een tijd lang zijn dochter niet gezien. Hij volgt zaken van andere vaders al jaren. "Het kan toch niet zo zijn dat er niet aan waarheidsvinding wordt gedaan? Dan begint zo'n hele rechtszaak toch verkeerd?"

Recht van gelijkwaardig ouderschap

Hij zegt dat het hele rechtssysteem niet klopt. "Ik durf te beweren dat het recht van gelijkwaardig ouderschap niet wordt uitgevoerd, het recht op omgang wordt niet uitgevoerd en ook het behoud van gezamenlijk gezag wordt niet nageleefd."
Volgens onderzoek uit 2008 blijkt dat incestbeschuldigingen door moeders bij echtscheiding meestal onterecht waren.

Ingewikkeld proces
Uiteraard is ook de Raad voor de rechtspraak benaderd om hierop te reageren. In haar eerste reactie geeft ze aan dat er geen waarheidsvinding wordt gedaan zoals bij een strafzaak, maar dat het een ingewikkeld proces is. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.