nieuws

Inwoners Zwolle denken mee over schone energie

'Hoe pakken we de omslag naar schone energie in Zwolle aan?' Dat was de vraag die de gemeente aan inwoners stelde tijdens het Stadsgesprek Energie(k).
Zwolle wil meer energie schoon opwekken en wil graag dat inwoners meedenken over de omslag naar schone energie, ook wel energietransitie genoemd. Zo'n honderd mensen gaven aan de oproep gehoor en dachten mee tijdens een brainstormsessie in het gebouw van de Cibap Vakschool. De deelnemers kregen opdrachten en beoordeelden elkaars ideeën. 

Zonnepanelen op grafstenen

Er werd in kleine groepjes nagedacht en de ideeën liepen soms flink uiteen. Zo wilde een 12-jarige jongen elektrisch rijden goedkoper maken, zodat iedere Zwollenaar een elektrische auto kan kopen. Anderen vonden dat op alle daken van overheidsgebouwen zonnepanelen geplaatst moeten worden. Het meest bijzondere idee was: grafstenen voorzien van zonnecellen. Na de zomer organiseert de gemeente nog een brainstormavond. Wethouder Van As hoopt dat dan meer jongeren aan het stadsgesprek deelnemen.

Extra geld voor schone energie

Begin maart bleek uit een tussenstand van de perspectiefnota dat er de komende jaren sprake is van een 'goede begroting' en dat er ruimte is voor extra investeringen voor de stad. Een deel van de 'extra' tien miljoen euro zou gebruikt kunnen worden voor duurzame en schone energietoepassingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.