nieuws

Geen schadevergoeding voor omwonenden Zara in Zwolle

De gemeente Zwolle heeft geen fouten gemaakt bij het uitgeven van de vergunning voor de uitbouw van modeketen Zara. Dat zegt wethouder René de Heer in antwoord op vragen van raadslid Michiel van Harten van GroenLinks. Er is dan ook geen reden om de schade van bewoners aan de Mandjesstraat, die door de uitbouw aan de achterkant van hun woningen zijn ingebouwd, te vergoeden.
De omwonenden hebben aan de bel getrokken omdat ze zich door de bouwactiviteiten van Zara gedupeerd voelen. Omwonenden klagen dat ze niet goed en niet tijdig geïnformeerd zijn over de plannen van Zara. Zodoende zouden ze niet in de gelegenheid zijn geweest om bezwaar te maken. 

"Bouwplannen hebben ter inzage gelegen"

Volgens de GroenLinks-fractie had de gemeente de bewoners beter moeten informeren over de bouwactiviteiten van Zara. Wethouder De Heer stelt echter dat de aanbouw van het pand volledig aan de afgegeven omgevingsvergunning voldoet.
"De bouwplannen hebben op het gemeentehuis ter inzage gelegen. Dat is op tijd gepubliceerd in de lokale weekkrant, waardoor iedereen in de gelegenheid was om hierop te reageren", schrijft hij. 

"Aanbouw stilletjes doorheen gedrukt"

Dit is voor Van Harten echter niet genoeg. Volgens het raadslid lijkt de aanbouw er stilletjes doorheen gedrukt te zijn. "We willen dat de gemeente gaat bemiddelen tussen de bewoners en de projectontwikkelaar van Zara over een tegemoetkoming in de geleden schade."
Van Harten vervolgt: "Ook willen we in voorkomende gevallen afdwingen dat de gemeente beter communiceert met omwonenden. De gemeente moet omwonenden actief benaderen en betrekken bij ingrijpende bouwactiviteiten. Bel desnoods maar met de bouwtekeningen in de hand bij de bewoners aan."

Foute formulering vergunningaanvraag

De Heer erkent wel dat de term 'verbouwing' in de vergunningsaanvraag beter vervangen had kunnen worden door 'uitbreiding'. De gemeente gaat volgens de wethouder in de toekomst scherper toezien op de exacte formulering in vergunningsaanvragen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.