Bouw Knarrenhof Zwolle van start

In Zwolle is vandaag het startsein gegeven voor de bouw van de eerste Nederlandse Knarrenhof. Onder het motto zelfstandig wonen met zorg voor elkaar, realiseert bouwbedrijf Trebbe in opdracht van de Stichting Knarrenhof Nederland 48 hofwoningen voor senioren. 

Het project bestaat uit 14 (sociale) huurwoningen voor deltaWonen en 34 koopwoningen met verschillende woningtypen. De woningen zijn ontworpen als seniorenwoningen waarbij het volledige woonprogramma zich op de begane grond afspeelt.

Noaberschap staat centraal in Knarrenhof

De opzet is wonen in hofjes, met een eigen terras en een aansluitende gemeenschappelijke binnentuin van de Vereniging van Bewoners.

Het project stelt ontmoeting en noaberschap centraal en gaat ook verder dan de vorm alleen. Sociale samenhang en zelfstandig blijven wonen staan centraal in een 100% zorg voorbereidde woning.

Vereniging Eigen Huis schreef over deze woning: ‘hier kun je gerust tot je 113e zelfstandig wonen’.

Zwols initiatief

Het initiatief is in 2011 in Zwolle door een aantal senioren gestart en vind inmiddels landelijk navolging. In 70 verschillende gemeenten hebben zich al ruim 5300 geïnteresseerden voor het wonen in een Knarrenhof ingeschreven. 

Het kenniscentrum Wonen en Zorg vond de Zwolse Knarrenhof in 2016 het meest innovatieve woon/zorgconcept van Nederland. Het is volgens de organisatie een passend antwoord op de onstuitbare ontwikkeling rond vergrijzing, toename van eenpersoonshuishoudens, eenzaamheid en afname van sociale contacten op latere leeftijd. 

Huis- en leefregels

Om in aanmerking te komen voor een woning moet je lid worden van de Vereniging Knarrenhof Zwolle. Er zijn Leef- en Huisregels opgesteld, die staan voor: ‘burenhulp daar waar nodig’. De Knarren die er gaan wonen zijn gemiddeld 60 jaar oud, al is de jongste deelnemer aan het project in Zwolle 39 en de oudste 89 jaar.  

Bij de realisatie van de eerste Nederlandse Knarrenhof kregen de initiatiefnemers steun van de gemeente Zwolle, die grondeigenaar is. Woningbouwcorporatie DeltaWonen die veertien huurwoningen bouwt, de Provincie Overijssel die de stichting met startsubsidies op gang hielp en bouwbedrijf Trebbe die de financiering van het project voor haar rekening neemt.

Landelijke veel interesse voor wonen in seniorenhofjes

Antje de Groot, zelf 60 jaar, en directeur van Trebbe Oost en Noord zegt daarover; "het is een eer dat wij de eerste van ongetwijfeld vele Knarrenhoven gaan bouwen. De rotsvaste overtuiging en de onuitputtelijke energie van de initiatiefnemers dat dit het wonen van de toekomst is werkt wat dat betreft aanstekelijk."

De doelgroep voor wonen in de Knarrenhof is 50 plus, maar de leeftijd is niet bepalend om in aanmerking te komen. De verkoopprijzen van de woningen beginnen bij ongeveer € 185.000 v.o.n.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
knarrenhof noaberschap IJsseldelta Zwolle Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren