nieuws

Want erkenning, dat doet er toe!

Jos van der Wal
Jos van der Wal
Het was geen moeilijke keuze om RTV Oost de serie ‘Ken ie mie nog?’ te laten maken bij TriviumMeulenbeltZorg. In een tijd dat de verpleeghuiszorg vaak negatief in het nieuws komt, zien wij het als een verantwoordelijkheid om een genuanceerder en realistischer beeld van de werkelijkheid te laten zien.Â
Dit kan alleen door je letterlijk open te stellen en transparant te zijn. En dat past bij TMZ. Iedereen is welkom, er gebeuren veel mooie dingen en we hebben niks te verbergen.
Vanaf het eerste voorbereidende gesprek had ik vertrouwen in de intensieve en integere aanpak van RTV Oost. Een langere periode meelopen geeft een goed beeld en het bood de kans om te laten zien hoe de dagelijkse realiteit eruit ziet. Over het eindresultaat ben ik tevreden. Het is Jauke Boerdam gelukt om een goed beeld van het wonen en werken in een verpleeghuis neer te zetten: zonder geheimen, af en toe confronterend, integer, met herkenbare dilemma’s en natuurlijk met zorgmedewerkers die met deskundigheid, passie en inzet hun werk doen. Ook het samenspel met familie, verwanten en vrijwilligers is op een mooie manier belicht.
Het zijn prachtige, eerlijke en oprechte verhalen die uit het hart komen en niet het doel hebben om ‘snel te scoren’ in de populistische wereld waarin we soms vertoeven. Hopelijk komt er door deze serie meer besef dat je er ondanks een hoge leeftijd en een zwakke gezondheid  toe doet in een verpleeghuis. Of je nu te maken hebt met de ziekte van Alzheimer, intensieve somatische zorg nodig hebt, naar de dagbehandeling gaat of in een hospice verblijft.
Niet alleen mensen die bij TMZ betrokken zijn, hebben positief gereageerd op de serie, maar ook de buitenwereld. Bijvoorbeeld familieleden, kennissen en collega’s van andere zorgorganisaties. Sommigen waren eerst nog wat huiverig – ‘zou je dat nou wel doen’ – maar zijn ‘om’ nu ze gezien hebben dat de beelden de werkelijkheid op een prachtige manier laten zien.  
Tot slot wil ik nog even ingaan op een artikel dat ik onlangs las. Neuropsycholoog Erik Scherder gaf hierin aan dat hij vindt dat de samenleving teveel is doorgeslagen in haar beleid om ouderen met verlies van cognitieve functies zolang mogelijk thuis te laten wonen. Een maatregel die kostengestuurd is en duidelijk niet gericht op de kwaliteit van leven. Ik deel zijn mening en nodig de dames en heren van de politiek en overheid en beleidsmakers van harte uit om de beloftes (tijdens de Tweede Kamerverkiezingen) na te komen om de zorg voor kwetsbare ouderen in de verpleeghuizen nog meer ondersteuning te geven.
Want erkenning dat doet er toe!
Jos van der Wal
Regiomanager TriviumMeulenbeltZorg

Voor de serie 'Ken ie mie nog?' filmde programmamaakster Jauke Boerdam het dagelijkse leven in verpleeghuis Het Dijkhuis in Borne. De serie zie je elke dinsdag bij TV Oost om 19.20, 21.20 en 23.30 uur. Aflevering gemist? Terugkijken kan hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.