nieuws

Loran Faber (14) uit Staphorst is de Max Verstappen op twee wielen

Hij is zo jong dat hij nog lang niet op motor of in een auto de weg op mag. Maar op een racecircuit ligt dat heel anders. De 14-jarige Loran Faber uit Staphorst geldt als groot motorsport-talent en mag zich daarom dit jaar gaan bewijzen in een internationaal deelnemersveld.

200 kilometer per uur

Het is een opmerkelijk gezicht tijdens de trainingsdag op het TT-Circuit in Assen. Onder het gebrul van zware motoren warmt een aantal jonge en kleine ventjes zich in een loods op voor hun sessie. Het is lastig voor te stellen dat ze straks met ruim 200 kilometer per uur over het asfalt razen. “Dat was de eerste keer ook wel spannend”, moet Loran toegeven. “Ik reed eerst op een minibike en dan moet je ineens op veel grotere en snellere motoren rijden. Maar als je rijdt denk je er eigenlijk niet echt over na dat het zo hard gaat. Je bent alleen maar geconcentreerd.” 

Potentieel wereldkampioen

Loran krijgt dit jaar op twee fronten de kans zich te bewijzen. In het Dutch Racing Team en in de hoog aangeschreven Red Bull Rookie League. Bij dat eerste team wordt hij begeleid door bondscoach en voormalig motorcoureur Barry Veneman uit Dalfsen. “Loran heeft de potentie om aan de top te komen. Maar dat is een lange weg. Hij moet de komende jaren laten zien dat hij het echt kan en alles moet dan ook op z’n plek gaan vallen.” Tijdens zeven echte MotoGP-evenementen dit seizoen mag Loran zich ook nog eens meten met andere talenten van over de hele wereld. Ze rijden dan voorafgaand aan de wedstrijd van de professionals.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.