nieuws

Berisping voor Enschedese politieman die collega aanhield

Politiebureau aan de Hermandad in Enschede
Politiebureau aan de Hermandad in Enschede
De Enschedese politieman die vorig jaar een collega uit Amsterdam aanhield omdat hij zijn legitimatiebewijs niet kon laten zien, krijgt daarvoor een berisping.Â
Er was geen geldige reden om naar het identiteitsbewijs te vragen en dus ook niet om hem aan te houden.  “Dat had niet mogen gebeuren”, zegt waarnemend politiechef Pim Miltenburg.
De beslissing voor de berisping nam Miltenburg op basis van een intern onderzoeksrapport over deze kwestie. 

Wat gebeurde er?

Op 27 mei 2016 ging het mis in het politiebureau van Enschede. Een Amsterdamse politieman kwam verhaal halen nadat zijn broertje aangifte probeerde te doen, maar werd gewezen op een alternatieve manier om zijn zaak te melden.

Onderzoek

De situatie liep uit de hand waarop de politieman werd aangehouden. De zaak werd gemeld bij de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten en die startte een oriënterend onderzoek.

Aangifte

De Amsterdamse politieman deed aangifte van zes strafbare feiten tegen zijn Enschedese collega’s. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat een interne behandeling van deze zaak de voorkeur heeft. Politiechef Pim Miltenburg is het daar mee eens. "Het gaat om een conflict tussen politiemensen. Daar moeten we intern van leren."

Plichtsverzuim

Op basis van het interne onderzoek oordeelt waarnemend politiechef Miltenburg dat één Enschedese politieman zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim. Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van de eenheid Amsterdam is het met Miltenburg eens.
Over de rol van zijn Amsterdamse collega oordeelt Aalbersberg:"De politieman stelde zich irritant op, maar bleef in deze situatie correct."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.