nieuws

Staphorster raadslid Jan Talen van alle blaam gezuiverd

Jan Talen
Jan Talen
Het Staphorster raadslid voor Liberaal Netwerk en oud-wethouder Jan Talen heeft niet in strijd gehandeld met de Gemeentewet. Dat meldde burgemeester Theo Segers gisteravond tijdens de raadsvergadering.
Talen heeft de integriteit niet geschonden toen hij eind 2015 deelnam aan een gesprek tussen ondernemer Albert Talen, die een conflict heeft met de gemeente Staphorst, en de provincie Overijssel. De gemeente Staphorst heeft het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten ingeschakeld om daar een verkennend onderzoek naar te doen. Met als resultaat dat Jan Talen van alle blaam is gezuiverd. 

Conflict over grondruil

Recycle-ondernemer Albert Talen en de gemeente Staphorst hebben al jaren een langlopend conflict over een grondruil. Het is dan niet alledaags dat een raadslid aanschuift bij een gesprek tussen de provincie en de ondernemer over dit onderwerp. Het onderzoeksbureau concludeert dat Jan Talen (geen familie van de ondernemer) met die actie wel vragen heeft opgeworpen.

Deal met betrekking tot wegaansluiting

Staphorst sloot een aantal jaren geleden twee doodlopende wegen aan. Op de plek waar de aansluiting kwam, bevond zich een deel van het bedrijf van Talen Recycling. Via een grondruil kon Talen een braakliggend perceel naast zijn bedrijf overnemen. De gemeente kreeg grond voor de wegaansluiting.

Omzetten vergunning liep mis

Volgens Talen sprak hij met Staphorst af dat de gemeente hem zou helpen aan nieuwe vergunningen. Het omzetten van de vergunning van het oude perceel naar het nieuwe perceel liep echter mis. Talen kan de grond niet gebruiken en stortte daarom tot drie keer toe de weg vol met afval. Het probleem is nog steeds niet opgelost.

Handelde Jan Talen integer?

Eind 2015 was er een gesprek tussen Albert Talen en de provincie Overijssel. Jan Talen, tussen 2010 en 2014 wethouder, schoof ook aan. Dit zorgde voor ophef. Burgemeester Segers liet onderzoeksbureau BING een verkennend onderzoek doen. Centrale vraag: handelde Jan Talen integer? Had het raadslid vertrouwelijke informatie gedeeld en zich opgesteld als adviseur van het bedrijf? Dat mag niet van de Gemeentewet.

Niet in strijd met Gemeentewet

De conclusie van het verkennend onderzoek is dat Jan Talen niet in strijd handelde met de Gemeentewet. Van schending van de integriteit is niets gebleken. Wel concludeert het onderzoeksbureau dat het niet wenselijk is dat hij de gemeente niet heeft geïnformeerd over zijn deelname aan het gesprek.

Vervolgonderzoek niet nodig

De burgemeester acht een vervolgonderzoek niet nodig. Segers: "We hebben met raadslid Jan Talen gesproken en de conclusies van dit verkennend onderzoek gedeeld. Er is geen vervolgonderzoek nodig. Het is belangrijk dat we hier allemaal lering uit trekken. Samen met de gemeenteraad gaan we in gesprek over integriteit en worden afspraken rondom integriteit geactualiseerd. Raadsleden, wethouders, medewerkers en de burgemeester moeten voortdurend alert zijn op integriteitsvragen.”
Jan Talen koos ervoor om de afgelopen vijf maanden afwezig te zijn. Zijn collega's riepen hem gisteravond op om weer terug te keren op zijn raadszetel. Talen heeft altijd gezegd dat er niks aan de hand was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.