nieuws

Jacht op monniksparkieten in Deventer kan worden gestaakt

Vrij rondvliegende parkieten
Vrij rondvliegende parkieten
De beheerders van het vogeleiland in het Rijsterborgherpark in Deventer hoeven niet op jacht te gaan naar rondvliegende monniksparkieten. De Raad van State heeft dat vandaag beslist.
De stichting Platform Stop Invasieve Exoten wilde de rondvliegende parkieten in het park laten vangen, omdat ze misschien schadelijk zijn.
De vogels komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en het is niet bekend wat hun effecten zijn op de gezondheid van mens en dier.
De rechtbank in Amsterdam gaf de stichting eerder gelijk en eiste van het ministerie van Economische Zaken maatregelen tegen de beheerders.
Het ministerie heeft nu in hoger beroep zijn gelijk gehaald. De Raad van State draaide het oordeel van de rechtbank terug.
Volgens de Raad hebben de beheerders genoeg gedaan om de parkieten weer te vangen. De beheerders lieten de parkieten in 2014 zelf vrij, want ze verwachtten dat de vogels vanzelf zouden terugkomen voor voedsel. Maar de parkieten plunderden ook fruitbomen in de omgeving.
Daarom hebben de beheerders veel parkieten in het park weer gevangen.
Van de nog rondvliegende parkieten in het park is niet zeker dat ze van het vogeleiland afkomstig zijn. Er vliegen in de omgeving meer parkieten vrij rond, zegt de Raad van State. Daarvoor kunnen de beheerders niet verantwoordelijk worden gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.