nieuws

Landschap Overijssel verbetert leefgebied voor ringslang

Ringslang
Ringslang
Een groep van twintig vrijwilligers van Landschap Overijssel zet zich deze maand in voor een verbetering van het leefgebied van de ringslang op Landgoed de Horte in Dalfsen.
Op het landgoed worden zogenoemde broeihopen aangelegd, waardoor de ringslang beter in staat is zich voort te planten.
De ringslang komt vooral voor in de Kop van Overijssel. Maar ook op Landgoed de Horte wordt het reptiel veelvuldig waargenomen. Zeker op natte delen van het landgoed komen veel amfibieën voor, die als voedsel dienen. Andere belangrijke leefvoorwaarden voor de ringslang zijn een droge overwinteringsplaats en goede omstandigheden voor het uitbroeden van eieren.

Broeihopen nodig voor ontwikkeling eieren

Op geschikte locaties van het Landgoed De Horte zijn vrijwilligers druk bezig broeihopen aan te leggen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van paardenmest en ander organisch afval. Ringslangen hebben dit nodig voor de ontwikkeling van hun eieren.
De vrouwtjes leggen in de zomer hun eieren in het rottende materiaal van de broeihoop. Door de rotting ontstaat warmte, die nodig is voor de ontwikkeling van de eieren. In deze broedkamers kunnen al na zes weken de eerste jonge ringslangen uit het ei kruipen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.