nieuws

Gedeputeerde Eddy van Hijum loopt marathon met sensoren

Het is niet zijn eerste marathon, maar wel de eerste waarin zijn prestaties worden vastgelegd en geregistreerd. Gedeputeerde Eddy van Hijum heeft zin in de Enschede Marathon komende zondag. Maar hij vraagt zich ook af of hij last zal krijgen van de sensoren die hij  op zijn lichaam draagt.
Van Hijum loopt met sensoren van Roessingh Research and Development in Enschede, de onderzoekspoot van het revalidatiecentrum. De sensoren zijn geleverd door een regionaal bedrijf.

Blessures

Jasper Reenalda legt het doel van het onderzoek uit: "We hopen dankzij de sensortechniek meer te weten te komen over hoe iemands loophouding is tijdens een marathon en vooral wanneer die loophouding onder invloed van vermoeidheid en pijn verslechtert. Want dan komt het moment dat er blessures op gaan treden. En dat moment willen we voorkomen, bijvoorbeeld door hier op te gaan trainen."

Inzicht

Voor wie is de techniek bedoeld? Reenalda: "In eerste instantie richten we ons op de amateursporter. Maar uiteraard zullen ook topsporters met deze techniek hun voordeel doen. En uiteindelijk denken we dat we de kennis ook weer kunnen gebruiken bij het herstel van revalidatiepatiënten. Als iemand na een hersenbloeding bijvoorbeeld weer moet leren lopen, dan is het ook van groot belang om inzicht te krijgen in wat de belastbaarheid is en waar iemand zijn of haar lichaam verkeerd belast. We hopen mooie stappen te kunnen zetten dankzij de sensortechniek. Zondag wordt in dat opzicht een spannende dag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.