nieuws

Ophokplicht opgeheven: pluimvee mag weer naar buiten

De ophokplicht voor pluimvee in Nederland is opgeheven en de dieren hoeven dus niet langer binnen te blijven.
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft alle maatregelen ingetrokken. Het gevaar voor verspreiding van de vogelgriep is zo ver afgenomen dat de ophokplicht niet meer nodig is.
Van Dam: "Gelukkig dat het risico op de verspreiding van vogelgriep volgens de deskundigen zodanig is afgenomen dat ik bijna alle maatregelen heb kunnen opheffen. Helaas waren de maatregelen lange tijd noodzakelijk. Maar ik ben opgelucht dat het aantal uitbraken beperkt is gebleven."

Vlag hangt uit

"De vlag hangt al uit", aldus een optimistische Herman Schukkert, zelf pluimveehouder. Hij vertelde vorige week dat hij per week 3.000 euro verlies draait met de verkoop van zijn eieren.
"Ik werd opgebeld door de eierhandel vanochtend dat ik weer aan de slag mag. Daar ben ik blij mee; dat scheelt een slok op een borrel.
De vlag hangt uit, maar Schukkert is op zijn hoede: "Ik hoop dat de staatssecretaris gelijk heeft. Dat hij om de goede redenen het signaal van groen licht heeft gegeven."

Wanneer gebeurde wat?

Op 23 maart was er voor het laatst een uitbraak van vogelgriep bij een hobbyboer. In december brak vogelgriep uit bij een commercieel bedrijf in Kamperveen.
Ook dateert de laatst gevonden besmette wilde watervogel van 15 maart. Verder is er een afname van vogelgriep te zien in de ons omringende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België. Op basis van een nieuwe risico-inschatting van vogelgriepdeskundigen is daarom besloten dat bijna alle landelijke maatregelen kunnen worden ingetrokken.
Op 27 januari gaf de staatssecretaris aan dat de ophokplicht (die rond die tijd opgeschort zou worden) verlengd werd voor onbepaalde tijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.