nieuws

Einde ophokplicht is vooral financieel gezien goed nieuws voor kippenboer

De kippen van kippenboer Herman Schukkert uit Sibculo zijn weer buiten, nadat er wekenlang een ophokplicht was. Schukkert is blij, niet alleen voor de kippen. "Het klinkt misschien wat zakelijk, maar onze eierprijs is meteen met drie cent omgegaan en dat is fantastisch."
Gisteren ging de ophokplicht er af. Financieel goed nieuws dus, maar helemaal vrij van zorgen over de vogelgriep is Schukkert niet.
"Drie cent per ei erbij, dat is hartstikke mooi. Maar hoe kan het dat er voor de Pasen nog veel onzekerheid was over de vogelgriep en dat het na de Pasen opeens veilig is." De kippenhouder hoopt dat staatssecretaris Martijn van Dam zich goed heeft laten voorlichten.

Langer binnen

Even speelde Schukkert met de gedachte om zijn kippen langer binnen te laten. Gewoon voor de zekerheid, want het probleem met vogelgriep is dat je het niet ziet. "Het is er wel of het is er niet." Onder meer vanwege de eierprijs liet hij de kippen naar buiten gaan.
Schukkert heeft op zijn bedrijf nog nooit te maken gehad met besmette dieren. Toch heeft de ophokplicht hem behoorlijk veel geld gekost. "Ik denk dat we 40.000 euro minder omzet hebben gedraaid. De kosten bleven hetzelfde."

Eitjes gelegd

Ongeveer 12 weken mochten de kippen er niet uit. De kippen hebben er volgens Schukkert geen last van gehad dat ze de hele winter binnen moesten blijven. "Die hadden het lekker warm, voldoende licht, voldoende water, voldoende voer. Alle voorwaarden om een eitje te leggen die waren er."
Dat de deuren naar buiten gisteren weer opengingen voor de kippen, zorgde niet voor gekke capriolen bij de dieren. "Dat willen we allemaal wel graag, maar kijk maar eens goed naar een kippenkop. Die oogjes zitten heel dicht bij elkaar, daar zit niet zo'n hele dikke pinda tussen. Nee hoor, die kip doet gewoon dat wat de natuur hem ingeeft."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.