nieuws

Honderd dagen diftar groot succes in Twentse gemeenten

De invoering van diftar, gedifferentieerde afvaltarieven, in de gemeenten Enschede, Oldenzaal en Hof van Twente is succesvol. Het aanbod van restafval is na de eerste honderd dagen diftar sterk gedaald.
Diftar houdt in dat burgers per keer dat ze hun afvalcontainers aanbieden moeten betalen. Het doel: meer afval scheiden zodat zo min mogelijk restafval overblijft. 

50 procent

In de gemeente Hof van Twente was een daling van 50 procent restafval, waar rekening werd gehouden met een daling van 22 procent. "Ik ben vooral trots op de inwoners binnen de gemeente", vertelt wethouder Harry Scholten van de gemeente Hof van Twente.
Ook in Oldenzaal is er 50 procent minder restafval per huishouden geproduceerd.

Enschede

In de gemeente Enschede is er na honderd dagen diftar 42 procent minder restafval geproduceerd. "In grote steden mag je al erg blij zijn met een daling van 30 procent. Wij hebben een topprestatie geleverd ", vertelt wethouder Hans Van Agteren van de gemeente Enschede.
Dat terwijl vorige maand nog bleek dat er veel kritiek in Enschede op diftar was, na een Facebook-bericht van de Enschedese Jerry Kroezen die schreef 'helemaal klaar te zijn met diftar'.
Van Agteren denkt dat de inwoners even moesten wennen aan het nieuwe beleid. "De overgang naar een nieuw systeem brengt altijd wat onrust met zich mee. We hebben de mensen zoveel mogelijk geprobeerd te stimuleren en dat werpt nu zijn vruchten af", aldus Van Agteren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.