nieuws

Rapport: 'Politie-inval home Vak P was gerichte actie tegen leden Satudarah'

De politie-inval in het supportershome van Vak P tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV was een gerichte actie tegen leden van de motorclub Satudarah. Dat blijkt uit een uitgelekte vertrouwelijke bestuursrapportage van de politie Oost-Nederland aan burgemeester Van Veldhuizen van Enschede.Â
De rapportage is opgesteld naar aanleiding van de politie-inval in het supportershome tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV van donderdag 6 april van dit jaar. In het verslag staat dat in augustus 2016 signalen via de criminele inlichtingen dienst binnenkwamen dat Satudarah actief handelde in harddrugs vanuit het supportershome van Vak P. 
Er worden meerdere incidenten gemeld waarbij leden van Satudarah betrokken waren. Niet alleen de handel in drugs, maar ook bij vechtpartijen voor ingang van het supportershome. Via het home konden ook bezoekers zonder controle op wapens, vuurwerk of met een stadionverbod via de binneningang naar de tribunes. Volgens de politie was daarmee de veiligheid in het geding.
Volgens de politie laat het toezicht van FC Twente op supporters in en rondom Vak P te wensen over en moet dat in de toekomst veranderen. Het rapport stelt dat de massieve inzet van politie en een speciale eenheid was gerechtvaardigd. Vak P en andere supportersverenigingen noemen de inzet buitensporig en sluiting van het home en drooglegging belachelijk. 

'Fakkel, mes en portemonnee gevonden'

De inval werd gedaan met een speciale politie-eenheid, de Dienst Speciale Interventies: DSI. In een eerste reactie lieten districtschef Knol en burgemeester Van Veldhuizen weten dat de inval werd gedaan om de handel in drugs bloot te leggen. Uit het onderzoek blijkt dat 11 gram cocaine is ontdekt, een fakkel, een mes en een portemonnee. 
Uit het politierapport blijkt verder dat Vak P op 3 juni 2015 officieel is gewaarschuwd voor mogelijke sluiting van het supportershome na de rellen in het duel tussen FC Twente en AZ. Vak P ontkent te zijn gewaarschuwd. 

OM: 'Keiharde aanpak motorbendes'

Hoewel de buit gering is, stelt een woordvoerster van de politie dat het belangrijkste doel van de actie was om een krachtig signaal af te geven dat ondermijning door de georganiseerde misdaad niet wordt getolereerd. "Politie-collega's hebben echt dreigende situaties meegemaakt in het supportershome. Als supporters van Vak P toen binnen waren gekomen, vrees ik dat agenten waren doodgeslagen."
De inval past in het beleid van Justitie om outlaw-motorbendes keihard aan te pakken en dat vrijwel alle middelen geoorloofd zijn. Het rapport rept met geen woord over het zogeheten speaker-incident.

Geen woord over het 'speakerincident'

In de 77e minuut riep de speaker dat iedereen het stadion moest verlaten, maar dit bleek alleen om Vak P te gaan. De gemeente Enschede onderzoekt dit incident.
Buiten hing al een grimmige sfeer door de politieactie. Een agente viel van haar paard en raakte gewond. Een Hengelose supporter werd omver gelopen door een politiepaard en een man uit Oldenzaal werd uit het niets gebeten door een politiehond. De man heeft inmiddels aangifte gedaan van zware mishandeling.
Burgemeester Van Veldhuizen wil niet reageren op de uitgelekte bestuursrapportage. Een woordvoerder zegt dat de zaak onder de rechter is. 
In 2006 is het supportershome op last van toenmalig burgemeester Den Oudsten al eens een half jaar gesloten geweest na vermoedens van drugshandel. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.