nieuws

Documentaire over bekerwinst FC Twente in 2001: 'het was niet zomaar een bekerwinst'

"Het was niet zomaar een bekerwinst. Voetbal is niet altijd gewoon voetbal, maar ook iets waar iets van verwerking of verlossing in kan gebeuren." Documentairemaker Dirk Peers ontdekte tijdens het maken van de documentaire 'Geschenk uit de hemel' hoe groot de impact van de bekerwinst van FC Twente in 2001, een jaar na de vuurwerkramp, is geweest.Â
FC Twente won op 24 mei 2001 de KNVB Beker, door na penalty's PSV te verslaan. Een winst met grote betekenis, niet alleen voor de club maar ook voor Enschede en de wijk Roombeek. "Enschede had een ontzettend zwaar jaar gehad", vertelt Peers. "De stad was in wederopbouw. Na zo'n zwaar jaar, toen die prijs gewonnen werd was het net alsof de stad, de wijk Roombeek iets terugkreeg."

'Het leefde in de groep'

Niet alleen voor de fans, ook voor de spelers betekende de bekerwinst meer dan alleen een prijs. "Het leefde echt in de groep. Ze waren tijdens de vuurwerkramp aan het trainen, op twee kilometer afstand. Ze voelden de grond trillen, de ruiten sprongen er uit. Veel jongens kwamen uit de regio of woonden er al lang."
"Een dag na de vuurwerkramp moest FC Twente tegen Feyenoord spelen in de Kuip. Ze wilden niet, maar de KNVB besliste dat er gevoetbald moest worden. Ze liepen als zombies over het veld herinnert Sander Boschker zich. Een jaar later stonden ze met een grote grijns op hun gezicht op het veld. Het heeft zo moeten zijn, zegt Boschker in de film."
Zondag om negen uur 's avonds wordt de documentaire uitgezonden door FOX Sports.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.