nieuws

Rabobank sluit geldautomaten in Markelo en Enter vanwege risico op plofkraak

Rabobank Noord en West Twente heeft de enige geldautomaat in Markelo per direct gesloten vanwege het risico op een plofkraak. Ook de geldautomaat van de Rabobank aan de Bornerbroekseweg in Enter is afgesloten. De sluiting is onderdeel van een poging van het landelijke concern om het risico op plofkraken te verminderen.
In een brief die bij de geldautomaat aan de Grotestraat hangt, is te lezen dat de keuze om de automaat te sluiten is gebaseerd op 'een door Rabobank Nederland uitgevoerde risicoanalyse'. In Enter blijft het wel mogelijk om binnen in het bankgebouw geld op te nemen. 

Persoonlijk letsel

Wat die risico's voor de geldautomaat in Markelo zijn, wil directeur Gerard Kok van Rabobank Noord en West Twente niet zeggen. "Maar als er in Markelo een plofkraak zou plaatsvinden, zou de schade aan het pand zo groot zijn dat de bewoners erboven ook schade zou lijden. "
De directeur doelt daarmee niet alleen op materiële schade, maar ook op persoonlijk letsel.

Alternatieve locatie

Kok laat weten dat de geldautomaat in Markelo niet meer op die plek heropend wordt en dat er gezocht wordt naar een alternatieve locatie.
Tot die tijd kunnen klanten terecht bij de automaat in supermarkt Plus of bij de geldautomaat in Holten. "Dat is inderdaad een stukje rijden", beaamt Kok, "dus mensen die niet mobiel zijn of sowieso niet kunnen pinnen, kunnen via een contract geld aan huis laten bezorgen."

Aantal plofkraken toegenomen

Het aantal plofkraken bij geldautomaten is de afgelopen twee jaar toegenomen. Waren het er in 2015 56, een jaar later waren dat er 79. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werden er bij 43 procent van de gevallen zware explosieven ingezet die een gevaar opleveren voor de omgeving.
De Rabobank wil met nieuwe maatregelen criminelen ontmoedigen om plofkraken te plegen. Ook moeten de maatregelen ervoor zorgen dat de schade aan gebouwen beperkt blijft als er toch een plofkraak plaatsvindt. Het is niet bekend of meer geldautomaten van Rabobank in Overijssel worden gesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.