nieuws

Gezocht: insectenspecialisten die ontbindende biggen willen onderzoeken

Forensische onderzoekers zijn in Den Ham op zoek naar entomologen die insecten op ontbindende biggenlijkjes willen bestuderen. "In tegenstelling tot Amerika staat de forensische entomologie in Nederland nog in de kinderschoenen, dus het zal niet meevallen om iemand te vinden", zegt onderzoeksleider Tristan Krap.
Op een veldje achter de dierenkliniek in Den Ham staan inmiddels zo'n 30 kooitjes. In die kooitjes liggen de kadavers van zogenoemde doodliggers uit de biologische varkenssector. "We bestuderen het proces van ontbinding. Varkens lijken in dat geval het meest op mensen. We bekijken wat voor invloed de verschillende seizoenen en weertypen hebben op de ontbindingsfase. We hopen zo meer te kunnen vertellen over eventuele menselijke lijken, als die in de buitenlucht gevonden worden."

Huid en botten

Het onderzoek is 2 jaar geleden gestart en duurt ook nog zeker 2 jaar. Elk seizoen worden er 4 dode biggen bijgeplaatst. "We kunnen veel zeggen over hoe snel de ontbinding gaat, we kunnen veel zeggen over de huid en botten, maar níet genoeg over de insecten", zegt Krap. "Dat is echt heel specialistisch werk."

Vliegen en torren

"Wij kunnen wel zien of het een vlieg of tor is, maar niet precies wélke vlieg of tor. En dat kan in dit soort gevallen veel uitmaken. De tijd tussen een larve van een vlieg en het uitkomen ervan, kan veel zeggen over de tijd dat een lichaam ergens ligt. En die tijd kan tussen verschillende vliegensoorten nogal verschillen." Datzelfde geldt voor andere insecten.
In Amerika is deze tak van onderzoek al behoorlijk ingeburgerd, maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen. "We zoeken dus eigenlijk iemand die een deel van zijn of haar studie aan ons project wil wijden. Op die manier kan de forensische entomologie zijn intrede maken in Nederland."

Moordenaars

Het onderzoek kan ervoor zorgen dat in de toekomst sneller duidelijk wordt hoe lang een eventueel lijk ergens heeft gelegen. Zo kan de opsporing naar eventuele moordenaars in de toekomst worden bespoedigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.