Politie geeft bodycambeelden vrij van inval supportershome Vak-P

De politie heeft een interne video vrijgegeven van de inval in het supportershome van Vak-P van FC Twente. Op de beelden is te zien hoe agenten het home doorzoeken en dat er wordt geschoten met beanbags om belagers buiten de deur te houden.

De video is gemaakt met een zogenoemde bodycam, een camera die aan het uniform van een van de agenten hangt.

'Beelden zeggen meer'

Aan tafel in Overijssel Vandaag zaten vanavond Marthyne Kunst van het Openbaar Ministerie en politiecommissaris Janny Knol, om het vrijgeven van de beelden toe te lichten.

"Je kunt wel het verhaal vertellen", zegt Knol, "maar beelden zeggen soms veel meer. Er is natuurlijk al veel over de inval gezegd, maar wij willen laten zien dat de dreiging voor politiemensen al ontstond nog voordat de stadionspeaker iets had omgeroepen."

Angst

Voordat de meeste supporters in het stadion op de hoogte werden gebracht, gingen supporters die de inval op een andere manier hadden meegekregen volgens Knol 'en masse' naar het home. Door tegen de rolluiken te trappen, probeerden zij het home te bestormen.

Knol: "Onze angst was dat dat zou lukken. Want we hebben het dan niet over een paar supporters, maar tientallen." De politiecommissaris wil daarmee benadrukken dat 'het dus echt een aantal supporters geweest is die naar het home gingen en het werk van politie en justitie onmogelijk maakten'.


Inval

De politie viel het home eerder deze maand binnen tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en PSV. Vanuit het home zou drugs worden verkocht en leden van motorclub Satudarah zouden bepalen wie er binnen mochten komen.

Tijdens het zoeken naar drugs in het supportershome werd al na vier minuten duidelijk dat de veiligheid van de agenten én supporters in het home niet gegarandeerd kon worden.


Vooraf was bij de politie aangegeven dat de rolluiken niet met geweld van buitenaf geopend konden worden. Tijdens de actie bleek dit toch het geval. Nadat agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) met 'beanbags' op de grond en de benen van de binnendringende supporters hadden geschoten, trokken deze personen zich terug.

"Het werd rustiger, maar niet veilig genoeg. Hierop werd besloten de doorzoeking af te breken nog voordat het hele supportershome doorzocht kon worden", laat de politie weten.

Geschoten op benen supporters
Tijdens de persconferentie, een dag na de tumultueus verlopen inval, liet de politie weten dat er met een rubberkogel op de rolluik zou zijn geschoten. Later gaf de politie alsnog toe dat er op benen van supporters is geschoten.

Bij de inval werden vijf personen aangehouden. Bovendien werd er één persoon aangehouden vanwege de rellen die volgend op de inval. De burgemeester heeft het supportershome voorlopig gesloten.

Bekijk de video bij dit bericht.

Meer over dit onderwerp:
Inval Vak-P FC Twente Enschede Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren