nieuws

Deventer tentoonstelling 'Roofkunst' in opbouw

Het opbouwen voor de tentoonstelling 'Roofkunst' in de Deventer Bergkerk is gestart. Een gespecialiseerd bedrijf is bezig om de panelen te zagen, schuren en spuiten. Op die panelen komen de kunstwerken te hangen.Â
De bedoeling is dat de panelen na de roofkunsttentoonstelling ook weer bij andere exposities in de Bergkerk gebruikt gaan worden. De Bergkerk is afgelopen jaren compleet onder handen genomen en geschikt gemaakt voor dit soort expo's. 

Verzamelwoede

De tentoonstelling Roofkunst vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Door de ongekende verzamelwoede van nazi’s als Hitler en Göring kwamen veel werken van kunsthandelaren en particulieren, zoals Goudstikker en Gutmann tijdens de bezetting in Duitse handen.

Onwillige overheid

Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland. Het was aan de Nederlandse Staat om geroofd of onder dwang verkocht werk terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren. Maar toen de vaak Joodse eigenaren hun eigendommen claimden, stuitten ze dikwijls op een bureaucratische, onwillige overheid.

Depot

De werken werden ondertussen als Nederlands Kunstbezit verdeeld over de musea, in depot opgeslagen of geveild. Pas eind jaren negentig werd het teruggavebeleid onder internationale druk veel menselijker en volgde een gewetensvolle zoektocht naar de rechtmatige eigenaren. De expositie Roofkunst is te zien in de Bergkerk te Deventer, vanaf 12 mei t/m 27 augustus.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.