nieuws

Kernramppillen in september in brievenbus van 'buren' kerncentrale

Jodiumpillen vanwege de kerncentrale in Lingen
Jodiumpillen vanwege de kerncentrale in Lingen
Wie minder dan honderd kilometer van een kerncentrale woont en jonger dan achttien jaar is, krijgt in september jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo'n centrale kan vrijkomen.
Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen.
Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens ontvangen de jodiumpillen. Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuid- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat.
Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden. Om de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange zijn nog weleens zorgen.

Tabletten 
Jodiumtabletten kunnen schildklierkanker na een ramp met een kerncentrale voorkomen. Tot nu toe kregen alleen mensen onder de veertig jaar binnen een straal van tien kilometer tabletten uitgedeeld.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.