nieuws

Burgemeester Koelewijn pleit voor avondklok voor bewoners azc

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen wil een avondklok instellen voor bewoners van asielzoekercentra. Hij gaat daarover in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA.
Aanleiding is de verkrachting van een 17-jarige meisje uit Kampen, ruim een half jaar geleden. Ze werd 's avonds laat aangevallen door een asielzoeker uit het azc in Dronten.
"Het meisje vroeg zich af hoe het kan dat mensen met mogelijke oorlogstrauma's 's nachts op straat kunnen rondlopen. Die vraag heeft mij aan het denken gezet", zegt Koelewijn. "Je wilt voorkomen dat mensen met trauma's 's nachts over straat gaan en tot dit soort vergrijpen kunnen komen."

Meer sociale controle

Een avondklok zou volgens Koelewijn kunnen worden opgenomen in de huisregels van een azc. Zo'n regel heeft volgens hem meerdere voordelen. Zo wordt niet alleen de omgeving beschermd, maar ook de vluchtelingen zelf. Wel benadrukt hij dat een azc natuurlijk geen gevangenis moet zijn.
De kans dat het overdag mis gaat, is volgens Koelewijn kleiner, omdat er dan meer sociale controle is. "Azc's zouden zich daarom kunnen afvragen of de bewoners 's avonds beter opgevangen kunnen worden."

Verwerpelijk

Burgemeester Aat de Jonge van Dronten, de gemeente waar de verdachte in het azc zat, laat weten het idee 'verwerpelijk' te vinden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.