nieuws

Beermarter ontsnapt uit dierenpark in Kallenkote, dier gezien in het bos

Uit dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote, bij Steenwijk, is drie dagen geleden een beermarter ontsnapt. Het dier is niet gevaarlijk en kan overleven in de natuur, maar het dierenpark is bezig met een plan van aanpak om het Aziatische beestje te vangen.
De beermarter werd volgens RTV Drenthe gisteravond gezien door bewakers van de Johannes Postkazerne in het bos bij Havelte. 
"Ik heb het beest nog nooit gezien in de natuur, dus het is wel bijzonder. Hij komt uit Azië en wordt soms als huisdier gehouden", laat boswachter Aaldrik Pot weten.

In de bomen

Diederik Wareman van het Indonesische dierenpark laat weten dat de beermarter ontsnapte toen hij een nacht buiten bleef. "Het dier wilde niet naar binnen, dus hebben we het in de boom laten zitten. Maar het verblijf heeft net een update gehad met nieuwe attributen. En in combinatie met een defect in het schrikdraad is het de beermarter gelukt uit het verblijf te komen."
De dieren zijn volgens Wareman 'uitdagend op het gebied van uitbreken'. "De beermarter is een goedaardig dier en als ik het dier zie lopen, kan ik het zo oppakken. Grote lopers zijn het niet, dus het blijft redelijk op dezelfde plek. Maar het zit vaak hoog in de bomen en dan is het lastig. Maar het kan prima leven buiten het verblijf. Ik ben alleen bang dat het dier wordt overreden of doodgeschoten wordt door jagers."
Wareman: "We weten waar het dier zit en blijven het signaleren. En als de kans zich voordat, dan proberen we het te vangen."

Beermarter

De beermarter leeft in regenwouden en brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in bomen. Het is de enige civetkatachtige en één van de weinige roofdieren met een grijpstaart. Ze zijn eenvoudig te temmen en niet agressief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.