nieuws

SP Kampen: 'Burgemeester zet mensen tegen elkaar op met uitspraak avondklok voor azc'ers'

"Burgemeester Bort Koelewijn zet mensen tegen elkaar op met zijn uitspraak over een avondklok voor asielzoekers", zegt Richard Boddeus, fractievoorzitter van de SP Kampen. De partij wil dat de burgemeester van Kampen uitleg geeft aan de gemeenteraad over de uitspraken.
Koelewijn vindt dat de huisregels van het azc in Dronten aangepast moeten worden en dat er een avondklok ingesteld zou moeten worden. Dit zei hij naar aanleiding van de rechtszaak die diende tegen een asielzoeker die vorig jaar een minderjarig meisje verkrachtte in Kampen.
“Het is te idioot voor woorden om een avondklok in te stellen voor het azc, terwijl er een dader is", zegt Boddeus. "Ik ga de daad niet goedpraten, het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, daar wil ik geen misverstanden over laten bestaan. De dader is gepakt, heeft toegegeven en wordt nu bestraft en dat is goed. Maar het is niet goed om al die bewoners over een kam te scheren.”

Uitleg Koelewijn

Opmerkelijk vindt de fractievoorzitter van de socialisten dat Koelewijn zijn uitspraken bewust doet. “Het is geen 'slip of the tongue' van de burgemeester. Hij heeft het meermalen herhaald. Ik ben heel benieuwd waar dit populistisch gedrag vandaan komt. Koelewijn zoekt vaak de verbinding, maar hier zet hij mensen tegen elkaar op. Ik vind dat verwerpelijk."
Ook snapt Boddeus niet dat deze reactie 'van een jurist komt', Koelewijn studeerde in het verleden namelijk Staats- en Bestuursrecht. "Het voorstel is juridisch niet eens houdbaar. Hij mag uitleg gaan geven in de raad van 3 mei, daar gaan we hem aan de tand voelen over deze uitspraken."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.